Sepettorpanpuisto – Sepettorpsparken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Nuottaniementien varressa olevan Sepettorpanpuiston alueella on ollut Mattbyhyn kuulunut torppa nimeltä Sepettorpet eli Sepet, jonka rakennuksia ei ole jäljellä. Vanhaa nimistöä ovat myös viereisen lahden nimi Sepetviken ja niemennimi Sepetudden. Niiden taustaa ei ole selvitetty varmasti. Aiheesta on kirjoittanut perusteellisimmin Ritva Liisa Pitkänen kirjoissa Saaristo-Espoo (1996, s. 88) ja Skärgårds-Esbo. Torpasta on tietoja 1700-luvulta lähtien, mutta paikalla lienee ollut asutusta jo aiemmin. Nimirypään tuntematon muinainen kantanimi on ollut ilmeisesti suomenkielinen.

Espoon nimitoimikunta ehdotti Nuottaniemen asemakaavaan keväällä 1974 puistonnimeä Sepettorpanpuisto – Sepettorpsparken toimikunnan jäsenen Per-Olof Moreliuksen valmistelun pohjalta. Nimi vahvistettiin asemakaavan mukana ja on ollut käytössä siitä lähtien.

Tienoon Sepet-alkuisia kaavanimiä ovat myös Sepetlahti – Sepetviken (suurkortteli; katu; lahti; venesatama), puistonnimet Sepetlahdenranta – Sepetviksstranden ja Sepetlahdenpuisto – Sepetviksparken ja kadunnimet Sepetlahdentie – Sepetviksvägen ja Sepet-torppa – Sepettorpet.

(Viikon nimi 22/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)