Saunalahti – Bastvik

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Bastvik on ollut paitsi Muulon kylänosan ja tilan nimi, ilmeisesti alun perin myös ennen kaikkea lahden nimi. Tilannimenä se mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1758 muodossa Bastwik; tämä tila nykyisessä ulkoasussaan on olemassa edelleen. Todennäköisimmin nimeen sisältyy ruotsin kielen sana bastu, ’sauna’, joka taas luultavimmin viittaa rannikon kalasaunoihin eli kalastajien majoihin. On myös mahdollista, että nimen taustalla on ruotsin kielen sana bast, ’niini’, tosin esimerkiksi läheisen kallion nimi Bastuberget viittaisi ensimmäisenä esitettyyn vaihtoehtoon. Nimipari Saunalahti – Bastvik on vahvistettu kaupunginosan nimeksi vuonna 1976.

Saunalahteen ja sen osa-alueisiin Kattilalaaksoon, Kiviruukkiin sekä Tillinmäkeen mahtuu monenlaisia maisemia, kirjavaa historiaa sekä tietysti myös niistä kertovia paikannimiä. Merellisyys on tietenkin läsnä muiden rannikon alueiden kaltaisesti myös Saunalahdessa, missä aiheina ovat erityisesti kallionnimestä Kummelberget johdetut merimerkkiaiheet sekä merellä vaanivat vaarat. Saunalahden alueella kerrotaan virranneen veden lisäksi myös pimeän viinan, mitä ei myöskään ole nimistössä unohdettu.

Myös Espoon teollisuushistorian kannalta tärkeät Sågholmenin höyrysaha sekä Stensvikin tiiliruukki näkyvät rakentamisaiheisena nimistönä etenkin Kiviruukin alueella levittäytyen Kattilalaaksoon. Tillinmäen aluenimellä ja alueen muulla nimistöllä on aivan omanlaisensa hauska historia, ks. tarkemmin esimerkiksi Tillintie, Ottopojankuja ja Pujoparranpolku. Vanhan agraarialueen perinnettä muistetaan pirtti- ja kaskikukka-aiheisissa nimissä.

Nimiartikkeleita Saunalahdesta

Bastvikin kartano.

Bredberget

Fågelberget

Keskikuja – Mittgränden

Keskitie – Mittvägen

Kittelberget

Korkoonsilta – Korkobron

Kätkökuja – Gömgränden

Magneettikenttä – Magnetfältet

Ottopojankuja – Fostersonsgränden

Pikku-Korkoo – Lillkorko

Pujoparranpolku – Pipskäggsstigen

Pökiksenpolku – Pökisstigen

Rakentajainkuja – Byggargränden

Sammalvuorenportti – Mossbergsporten

Sammalvuori – Mossberget

Siirtomaidenkuja – Kolonialgränden

Tiilipuisto – Tegelparken

Tiiliskiventie – Tegelstensvägen

Tillintie – Tillisvägen

Vesiselkä – Vattuåsberget