Rullavuori – Rullberget

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Rullavuori on puisto Kaitaalla, Hyljelahdessa, Kihlmanin suvulle kuuluneen huvilan Villa Rulluddin lähellä. Huvila sijaitsee niemessä, jolla oli nimi Rulludden (myös lyhyesti Rullen) jo ennen ensimmäisen huvilan rakentamista 1873. Sitä ennen niemi oli asumaton, mutta sitä oli käytetty lastauspaikkana. Tarinat kertovat, että nimi Rulludden liittyisi tynnyrien tai puiden vierittelyyn aluksia lastattaessa tai niiden lastia purettaessa.

Puistonnimi Rullavuori annettiin alueen asemakaavaa valmisteltaessa 1970-luvun lopulla, ja se tuli käyttöön 1987. Puistossa on korkea kallio, jolla on vanha kansanomainen nimi Prästberget. Ei tiedetä, mistä kallio on saanut aikoinaan sen nimen. Mäen läntisellä, korkeimmalla huipulla on lisäksi suomenkielisten asukkaitten antama nimi Tornikallio siellä 1940-luvulle asti olleen palovartiotornin mukaan. Osa mäkialueesta on tunnettu myös nimellä Porkanmäki, koska mäen pohjoispuolella on asunut Porkka-nimisiä. Itäisemmällä, vähän erillisellä kalliolla on nimi Sälörsberget. Rulluddenin luona olevaa Kihlmanien puistomaiseksi muokkaamaa metsäaluetta on sanottu nimellä Rullparken.

Nimi Rullavuori – Rullberget on muodostettu Rulludden-nimen liitynnäiseksi. Asemakaavan puistonnimeksi ei otettu vanhaa kallionnimeä Prästberget, koska Präst(gårds)-, Papin-, Pappilan-alkuisia nimiä on muuallakin Espoossa ja pääkaupunkiseudulla. Prästberget-nimeä ei silti pidä unohtaa, vaan sitä ja muitakin kansanomaisia kallion- ja mäennimiä voi käyttää edelleen Rullavuoren tienoon paikoista puhuttaessa.

(Viikon nimi 53/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)