Pyöräsaari – Julholm

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon oma "joulusaari" on Julholm, joka sijaitsee Matinkylän edustan saaristossa Miessaaren kupeessa. Nimi on tosin vain näennäisesti jouluaiheinen, sillä taustalla ei ole joulua merkitsevä sana jul.

Saaren nimestä on tietoja jo 1700-luvulta, ja sitä on kirjoitettu myös Hjul-alkuisena – pyörää merkitsevä sana hjul ääntyy samoin kuin jul. Tämän tulkinnan pohjalta muodostettiin 1900-luvulla suomenkielinen käännösnimi Pyöräsaari. Sen jälkeen on kuitenkin päätelty, että nimen alkuosa ei ole myöskään sana hjul, vaan jokin muu ruotsin sana, josta meillä ei enää vuosisatojen jälkeen ole varmaa tietoa.

Kurt Zilliacus arvelee kirjassa Saaristo-Espoo: "Nimi on tuskin voinut ilmaista saaren olleen pyöreä kuin pyörä (ruots. hjul); mahdollisesti määrite voisi olla kehittymä 'iilimatoa' merkitsevän igel-sanan vanhasta muodosta ighul."

Myös Julholmin eli Pyöräsaaren naapurisaaren nimi Pukkisaari – Bockholm voi johdattaa joulutunnelmiin, mutta sekään nimi ei tule joulupukin matkoista, vaan kotieläimistä. Saari on ollut nimen syntyessä pukkien laitumena.

(Viikon nimi 51/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)