Purolehto – Bäckliden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Niipperin läpi virtaa metsäpuro nimeltä Myllypuro – Kvarnbäcken, jossa on aikoinaan ollut vesimylly. Puronnimeä ei ole käytetty sellaisenaan kadunnimissä ja muissa kaupunkinimissä, koska on vältettävä sekaannuksia Helsingin kaupunginosannimen kanssa. Niipperinpuron suurkorttelissa on kuitenkin joukko puroaihepiirin nimiä, kuten Purolaakso, Isonpurontie ja Kalliopurontie.

Purolehto – Bäckliden on nimenä asuntokadulla ja kadun itäpuolisella puistolla. Puistossa juoksee Myllypuroon yhtyvä pikkupuro. Kadulta puiston laitaan menevä lyhyt kuja on Purolehdonkuja.

Kadunnimi Purolehto on suunniteltu 1973 ja otettu käyttöön viimeistään 1975. Puistonnimi Purolehto ja kadunnimi Purolehdonkuja suunniteltiin osana asemakaavan nimistösuunnitelmaa 1983.

Purolehdon kadun aiempi nimi oli Ylätie. Nimi oli alueen asukkaitten ja rakentajien itse antama ennen vuotta 1970. Koska Espoossa ja pääkaupunkiseudulla oli muitakin Yläteitä, nimeä oli muutettava.

Asemakaavaan on merkitty kadun katkaisu, ja siitä syystä Purolehdon pohjoisella jatkeella on eri nimi, Purometsä. Toistaiseksi ajoyhteyden katkaisua ei ole toteutettu.

Purolehto sai kehuja kadunnimikyselyssä

Kadunnimessä Purolehto ei ole loppuosaa, josta nimen tunnistaisi kaikissa yhteyksissä kadunnimeksi, mutta paikannimeksi lehto-loppuinen nimi on helppo arvata, ja lyhyytensä ansiosta se on kätevä käyttää. Espoon kadunnimikyselyssä 2007 niipperiläinen vastaaja piti nimeä Purolehto onnistuneena ja perusteli kantaansa seuraavasti: "Nimi kuulostaa hyvältä ja kuvaa paikkaa mainiosti. Nimi myös poikkeaa tavanomaisestatie-katu-kuja -linjasta."

(Viikon nimi 34/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)