Postipuuntie – Postträdsvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Leppävaaran kadunnimi Postipuuntie – Postträdsvägen on ollut käytössä jo 1960-luvulla. Katu sijaitsee Postipuunmäen suurkorttelissa Leppävaaran keskuksen koillispuolella.

Postipuunmäen ja Postipuuntien nimien taustalla on suuri puu, johon kiinnitettiin postilaatikkoja. Puuta on sanottu suomeksi nimellä Postipuu ja ruotsiksi nimellä Postträdet.

Postipuun sijainnista ja lajista on kahdenlaista muistitietoa. Toisen tiedon mukaan puu oli suuri kuusi ja sijaitsi nykyisen Postipuuntien lounaispäässä, Hannu Olavinpojan tien ja Postipuuntien kulmassa, Postipuuntie 1:n kohdalla. Runkoon oli naulattu postilaatikoita, joita oli kaikkiaan ehkä viisitoista. Puu oli 1930-luvulla jo kuivumassa, ehkä naulojenkin takia. Siihen aikaan se oli lähistön asukkaitten paljon käyttämä treffipaikka.

Toinen tieto taas kertoo, että 1920-luvulla ja vielä 1950-luvulla oli Postipuunmäen koillislaidalla lähellä Mäkkylän puistotien ja Mestarintien risteystä suuri leppä, johon asukkaat naulasivat postilaatikkonsa. Postipuuntie ulottui alkujaan sinne Mäkkylän puistotielle asti, mutta on sittemmin katkaistu läpiajolta Postipuun koulun kohdalta, ja koillispään osuus on saanut uuden nimen Ruutikuja.

Ehkäpä molemmat tiedot pitävät paikkansa, ja Postipuunmäen "postipuita" on ollutkin kaksi.

(Viikon nimi 50/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)