Piispanmäentie – Biskopsbacksvägen, Piispanportti – Biskopsporten

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Piispanmäentie – Biskopsbacksvägen

Piispanmäentie sijaitsee Piispanmäessä Olarin kaupunginosan etelälaidalla. Kadunnimi Piispanmäentie – Biskopsbacksvägen on ollut käytössä vuodesta 1974. Katu tuli aluksi idästä päin Länsiväylän suuntaisena. Nykyisin se lähtee pohjoisesta Kuitinmäentieltä ja päättyy Länsiväylän laitaan.

Piispa-nimien taustalla on keskiaikainen ruotsinkielinen asutusnimi Biskopsby, joka on joissain asiakirjoissa myös muodossa Biskopsböle. Tämä Biskopsby-, Biskopsböle-niminen paikka oli perustettu ehkä n. 1400. Tiedot siitä ovat niukkoja, koska nimi jäi pois käytöstä, kun asutus yhdistyi Mattbyhyn 1500-luvulla.

Vanhasta asutusnimestä saatua piispa-aihetta on käytetty 1970-luvulta lähtien alueen nimistönsuunnittelussa runsaasti (mm. Piispankallio, Piispanportti, Piispansilta).

(Viikon nimi 24/2010. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Piispanportti – Biskopsporten

Piispanportti – Biskopsporten on käytössä Olarin kaupunginosassa kadunnimenä ja myös katua lähikortteleineen tarkoittavana alueennimenä. Kadunnimi on suunniteltu 1972 ja otettu käyttöön n. 1974. Katu oli sitä ennen osa Mäntykalliontietä.

Nimen loppuosa portti viittaa siihen, että katu on tuloreitti muutamalle pikkukadulle, ja että kadun päässä on alikulku Länsiväylän eteläpuolelle.

Nimen Piispanportti ja lähistön muidenkin Piispa-nimien (mm. Piispanmäentie, Piispansilta) alkuosa liittyy muinaiseen talon- tai kylännimeen Biskopsby, Biskopsböle. Talo tai kylä on hävinnyt jo vuosisatoja sitten, mutta sen muisto on säilynyt nimistössä.

(Viikon nimi 25/2010. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)