Pellavakuja – Lingränden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Pellavakuja – Lingränden on asuntokatu Kauklahdessa, vuoden 2006 asuntomessualueella. Se viittaa monien muiden Kauklahden kaavanimien tavoin Köklaxin kylän historiassa tärkeään talonpoikais-purjehduksen kauteen. 1500 luvulla Suomen etelärannikon – Espoossa juuri Köklaxin – talonpojat kävivät sivuelinkeinonaan kauppaa Suomenlahden yli ja siihen liittyvää sisämaankauppaa. Riikaan ja Rääveliin vietiin lähinnä turkiksia, puutavaraa, rasvoja ja kalaa ja matkoilta tuotiin muun muassa suolaa, viljaa ja kankaita.

Hansa-aiheita on käytetty Kauklahden kaupunkinimistön suunnittelussa jo pitkään. Espoon nimitoimikunta keskusteli syksyllä 1969 Kauklahden asutusalueen kaavan nimistöstä: "Aluksi käytiin alueen nimistöä koskeva periaatekeskustelu. Keskustelun tuloksena päätettiin, että koska alueen paikannimistö on yleisluonteista ja niukkaa, muodostetaan nimistö seuraavista aihepiireistä:

hansakauppa, koska alue on kuulunut hansakaupan piiriin

kauppa ja kauppatavara, koska kaupankäynti on merkinnyt huomattavaa elinkeinoa alueen väestölle

talonpoikaispurjehdus, koska nimenomaan tämän seudun asukkaat sitä harjoittivat ja tekivät kauppamatkoja Tallinnaan

sisämaankauppa, koska kaupankäynti oli vilkasta myös sisämaan asukkaiden, lähinnä hämäläisten kanssa.

kuninkaankartanoon liittyvä nimistö, koska kaava-alueen läheisyydessä sijaitseva Espoon kartano on Helsingin seudun tunnetuin kuninkaankartano."

Keskeisen asuntomessualueen nimistö kokoaa ja sitoo yhteen nämä teemat.

Kodikkaat tyykipellava ja palttina edustavat talonpoikaiskaupankäynnin kauppatavaroita ja sisältyvät kadunnimiin Tyykikuja – TyggrändenPellavakuja – Lingränden ja Palttinapolku – Lärftstigen ja alueen keskeisen puiston ja korttelin nimeen Palttinapuisto – Lärftparken. Sana pellava voi merkitä pellavakasvia, sen kuitua ja siitä tehtyä kangasta tai lankaa.

(Viikon nimi 6/2006. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)