Palsamipolku – Balsamstigen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon Kaupunginkallion Furubackassa on paljon sauna-aihepiirin nimistöä: Kiuastie, Kiulutie, Löylytie, Vihtatie. Aihepiirin taustalla on mäennimi Bastubacka ja huvilapalstan nimi Badstubacka (1929). Mäki ja huvila sijaitsivat Furubackan alueen pohjoisosassa. Nimeä Saunamäki – Bastubacka on käytetty epävirallisena alueennimenäkin. Alueella on myös kadunnimet Saunamäki – Bastubacken ja Saunamäentie – Bastubacksvägen.

Tiennimistö tuli Furubackassa käyttöön 1970-luvulla ja perustui asukkaitten itse laatimaan suunnitelmaan. Myöhemmin sauna-aihepiirin nimistöä on täydennetty, kun Furubackaan on tullut joitakin uusia katuja ja kujia. Nimistö on vahvistettu asemakaavassa 1990-luvulla.

Furubackan eteläosan pikkukujia ovat Kiuastieltä lähtevä Tuikkukuja – Blossgränden ja suunnilleen samalla kohdalla Pajutieltä lähtevä Palsamipolku – Balsamstigen. 1990 vahvistetussa asemakaavassa Palsamipolun nimenä oli Tuikkupolku, mutta nimi jouduttiin muuttamaan, koska asemakaavassa olevaa Tuikkukujan ja Palsamipolun (aiemman Tuikkupolun) yhdistävää väliosuutta ei ole rakennettu. Kujien välinen ajoreitti sokkeloisen katuverkon monien risteysten kautta on 800 metriä pitkä. Tällaisessa tilanteessa kaksi Tuikku-alkuista nimeä aiheuttivat sekaantumisriskin, varsinkin kun Tuikkupolku tuli myös osoitekäyttöön muutamalle tontille. Tästä syystä Tuikkupolun nimi päädyttiin muuttamaan Palsamipoluksi.

Myös nimi Palsamipolku – Balsamstigen kuuluu ryhmänimiin, joiden aiheet liittyvät saunarakennukseen, saunomistapoihin ja vanhaan terveydenhoitoon. Nimen alkuosana oleva sana palsami (myös: balsami) merkitsee mm. erilaisia voidemaisia kauneuden- ja terveydenhoitoaineita.

(Viikon nimi 41/2010. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)