Paciuksenmäki – Paciusbacken, Paciuksentie – Paciusvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Paciuksenmäki – Paciusbacken

Kehä III:n pohjoispuolella Järvenperän kohdalla on ollut vuodesta 1976 käytössä kadunnimi Paciuksentie – Paciusvägen. 1996 tarvittiin nimeä sen siihen asti nimettömälle lyhyelle sivukadulle. Sen nimeksi tuli Paciuksenmäki – Paciusbacken. Nämä kadunnimet ovat säveltäjä Fredrik Paciuksen (1809–1891) muistonimiä. Pacius tunnetaan suomalaisen musiikin kehittäjänä ja Maamme-laulun säveltäjänä.

Paciuksenmäen varressa on Hanabäckin tilan pihapiiri. Valtioneuvos Johan Gabriel Martin omisti Hanabäckin vuodesta 1828. Päärakennuksen viereen tehtiin huvila Martinin tyttärelle ja vävylle, joka oli saksalaissyntyinen Fredrik Pacius. Sekä 1801 rakennettu päärakennus että ilmeisesti 1840-luvulla rakennettu huvila ovat säilyneet.

(Viikon nimi 12/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Paciuksentie – Paciusvägen

Matalajärven ja Bodominjärven väliselle kannakselle Högnäsiin kulkee pitkä ja suora Paciuksentie, jonka sivukuja on Paciuksenmäki – Paciusbacken. Tiennimi on annettu saksalaisen säveltäjän Fredrik Paciuksen mukaan; tämän kesäpaikka on sijainnut Högnäsissä. Pacius tunnetaan Maamme-laulun säveltäjänä ja suomalaisen musiikin kehittäjänä. Fredrik Paciusta on muistettu myös Helsingissä, jossa sijaitsee mm. Paciuksenkatu. Espooseen muistonimen saaneilla henkilöillä on aina jokin yhteys kyseiselle alueelle. Paciuksen kesäpaikka on ollut myös Högnäsin kadunnimien musiikkiaihepiirin innoittajana.

(Viikon nimi 28/2007. Ulla Koistinen, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)