Otaniemi – Otnäs

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Otaniemi on opiskelijaelämästään ja teknillisestä osaamisestaan tunnettu kaupunginosa, jonka historia ulottuu keskiaikaiseen Otnäsin ja Björnvikin muodostamaan nelitaloiseen kylään. Otnäs on ollut paitsi kylän, myös niemen ja kartanon nimi. Kylä, kuten sen nimikin, on ollut alun perin suomenkielinen, mutta mukautuessaan ruotsinkieliseksi nimen alkuperäinen merkitys on hämärtynyt. Siitä on esitetty useita tulintoja: nimen taustalla saattaa olla miehen etunimi eli mahdollisesti nimen Olof eli Uoti kansanomainen asu, sana ohto ’karhu’ kuten viereisen Björnvikinkin (ks. Tapiola – Hagalund) nimessä, niemen ”otamainen” eli kärkeä tai piikkiä muistuttava muoto tai alueella sijaitsevan pronssikautisen hautaraunion mukaan nimetty Hautaniemi. Nimen vanhoja kirjoitusasuja ovat esimerkiksi Othenäs vuodelta 1527, Ottnesby vuodelta 1540 ja Åttenes vuodelta 1564. Suomenkielisessä muodossa nimi on tunnettu ainakin jo 1930-luvulla, ja teekkarikylää suunniteltaessa 1940-luvulla käytettiin alueesta nimiparia Otaniemi – Otnäs. Kaupunginosa Otaniemestä tuli vuonna 1976.

Kandidaattikeskus Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä.

Otaniemen osa-alueita ovat Maari sekä bisneskeskus Keilaniemi. Etenkin Otaniemen sydämessä Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n alueilla nimistö painottuu erilaisten teknisten ja nimistä päätellen miehisiksi katsottujen ammattien osaajien muistamiseen. Lisäksi siellä muistetaan teekkarikulttuuria ja alueen pääsuunnittelija Alvar Aaltoa.

Etenkin opiskelijat käyttävät Otaniemestä epävirallista nimeä Niemi, mutta myös muita slanginimiä on aktiivisessa käytössä. Länsimetron myötä Otaniemeen rakentuu keskustelua herättänyt metroasema nimeltään Aalto-yliopisto, minkä vaikutuksen asukkaiden nimenkäyttöön näemme myöhemmin.

Nimiartikkeleita Otaniemestä

Fröknarna

Hagalundinpuisto – Hagalundsparken

Jämeränranta – Bisterstranden

Keilaniemi – Kägeludden

Korkeakouluaukio – Högskoleplatsen

Luolamiehentie – Grottmannavägen

Maari – Maren

Maarinporras – Marspången

Maarinranta – Marstranden

Otaniemi – Otnäs

Retuperä – Reduändan

Servin Maijan tie – Servi-Maijas väg

Tietotie – Datavägen

Väinö Honkasen puisto – Väinö Honkanens park