Myrskymäki – Stormbacka

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Vanhan-Nuuksion kaupunginosassa Brobackan länsipuolisella mäellä oleva pieni asuinalue (suurkortteli) on nimeltään Myrskymäki – Stormbacka. Nimi tulee torpannimestä Stormbacka. Ensimmäinen torppari 1800-luvun alussa oli sukunimeltään Storm. Aivan aluksi torpasta käytettiin nimeä Stormkulla, mutta 1800-luvun puolestavälistä se oli Stormbacka. Torpanpaikan luona on korkea mäki, mutta mäennimenä eivät Stormbacka ja Stormkulla ole tiettävästi olleet, vaan ne on annettu suoraan asutusnimiksi.

Torppa ei sijannut aivan nykyisessä Myrskymäen suurkorttelissa vaan lähellä Nuuksion Pitkäjärveen laskevan Sahaojan (Sågbäcken, Sågträskbäcken) suuta ja vanhoja Heikkilän ja Maulan taloja. Puron alajuoksua on sanottu myös nimellä Stormbackabäcken.

Myrskymäentie – Stormbackavägen tuli tiennimeksi 1975. Nykyisenä alueennimenä Myrskymäki – Stormbacka tarkoittaa Myrskymäentien pohjoispään asutusta. Suomenkielinen käännösvastine Myrskymäki on Espoon nimitoimikunnan ehdottama 1972. Koska nimeen Stormbacka sisältyy sukunimi Storm eikä 'myrskyä' merkitsevä storm-sana, oikeampi vastine olisi ollut Storminmäki. Nimi Myrskymäki on tosin sikäli paikkaan sopiva, että kyläläisten tiedon mukaan metsä on joskus todella kaatunut mäeltä kovassa myrskyssä.

–Tietoja Stormbackan historiasta on saatu nuuksiolaiselta Christer Eklundhilta 2006.

(Viikon nimi 16/2006. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)