Muurala – Morby

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Morby on ollut ainakin 1500-luvulta lähtien nelitaloinen kylä, jonka nimen varhaisimpia kirjoitusasuja ovat Morssby vuodelta 1492, Mora vuodelta 1540 sekä Mörby, Morby ja Moraby 1550-luvulta. Nimi sisältää Keski-Uudenmaan ruotsalaismurteissa tavatun ’kuusimetsää’ tai ’korpea’ merkitsevän sanan mor, joten se on mahdollisesti annettu Kauklahden kylän näkökulmasta kaukaisille korpimaille. Myöhemmin tästä alueesta aivan kirkon kyljessä ja Kuninkaantien varrella tuli kuitenkin merkittävä ”virkamieskylä”. Pitkään 1970-luvulle asti Morby käsitti myös nykyisen Espoon keskuksen alueen asemineen ja kirkkoineen, kunnes hallinnolliselle keskukselle haluttiin antaa erillinen nimi ja pitää Morby omalla, historiallisella paikallaan Espoonjoen pohjoispuolella. Kunnanvaltuusto ehdotti alueen suomenkieliseksi nimeksi Muurilaa vuonna 1965, mutta maanmittaushallitus vahvisti nimiparin Muurala – Morby. Kaupunginosan nimeksi se vahvistettiin vuonna 1976.

Vanhoja Morbyn talonnimiä ovat olleet ainakin Nyby, Lammas, Mickels, Teer eli Teir sekä mahdollisesti Härtas. Näistä Mickels näkyy edelleen esimerkiksi osa-alueennimessä Mikkelä – Mickels, Teir suurkorttelinnimessä Teirinniitty – Teirängen ja Lammas nimessä Lammaksenpolku.

Muuralassa on monenlaista kiehtovaa ja alueen historiasta omalla kielellään kertovaa ryhmänimistöä. Siellä jatkuu Espoon keskuksen puolelta niin maalliseen kuin hengelliseenkin hallintoon liittyvä aihepiirinimistö, alueella käytyihin Syys-Matin markkinoihin liittyvä kaupankäyntiaiheinen nimistö ja toisaalta Mikkelässä harjoitettuun kurinpitotoimintaan liittyvä nimistö (ks. Veijarinkulma) sekä alueelta tehtyihin historiallisiin keramiikkalöytöihin liittyvä nimistö (ks. esim. Ruukkukuja). Lisäksi Koulumestarinmäellä muistetaan aivan lähettyvillä Gumbölen puolella 1900-luvun alussa sijainnutta alakansakoulua.

Nimiartikkeleita Muuralasta

Koulumestarin koulu

Kukkaromäki – Börsbacken

Kulkurinmäki – Luffarbacken

Lammaksenpolku – Lammasstigen

Miilukorpi – Milkärr

Mikkelänpelto – Mickelsåkern

Nimismiehenpelto – Länsmansåkern

Ruukkukuja – Krukgränden

Savikuja – Lergränden

Savipolku – Lerstigen

Saviportti – Lerporten

Veijarinkulma – Skojarhörnet

Viskaalinkuja – Fiskalsgränden