Munkholmen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Soukanniemen ja Suvisaariston välisen Moisöfjärdenin pohjoisosassa on Munkholmen-niminen saari. Aivan vieressä on pienempi saari. Nämä kaksi saarta ovat maatuneet lähes yhteen. Niistä käytetään myös monikollista yhteisnimeä Munkholmarna. Kun on tarpeen tarkentaa, pienempää saarta kutsutaan nimellä Lilla Munkholmen ja suurempaa nimellä Stora Munkholmen.

Munk-nimiä on myös selän pohjoisrannalla: rannannimi Munkstranden ja pienen niemen, aiemman luodon, nimi Munkören. Nykyiseen kaupunkinimistöön on muodostettu rannannimen mukaan kadunnimi ja suurkorttelinnimi Munkkiranta – Munkstranden.

Saartennimestä Munkholmar on tietoja asiakirjoissa vuodesta 1698 ja rannannimestä Munkstranden 1700-luvulta alkaen. Ei ole kuitenkaan varmasti tiedossa, kumpi on vanhempi eli toisen kantanimi.

Jotkin Uudenmaan rannikkoseudun Munk-nimet ovat perua keskiajalta asti, jolloin virolaisen Padisen luostarin munkit liikkuivat täällä. Toisaalta Espoon Munkholmenin nimeä on selitetty myös sillä, että saaressa on muodoltaan kaapupukuista munkkia muistuttava kivi, joka näkyy veneväylälle.

(Viikon nimi 23/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)