Mariantie – Mariavägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Mariantie – Mariavägen sijaitsee kunnanrajalla siten, että, kadun pohjoispuoli on Espoota, Viherlaakson kaupunginosan Kavallinmäkeä, ja eteläpuoli on Kauniaisia. Nimenaihe on peräisin Kauniaisten puolelta.

Kauniaisten vuoden 1941 asemakaavaan sisältyi kadunnimi Mariagränden, mutta ei vielä Mariavägeniä. Nimi Mariankuja – Mariagränden oli käytössä noin vuoteen 1990 asti.

1987 Mariankujan naapurikadun nimeksi annettiin Mariantie – Mariavägen. Sen jälkeen Mariankuja oli Mariantien itäisenä jatkeena, mutta jo muutaman vuoden kuluttua nimi Mariantie ulotettiin tarkoittamaan myös aiempaa Mariankujaa.

Inga Eichholz arvelee tutkimuksessaan Ortnamnen i Grankulla (1977), että nimi Mariagränden olisi annettu jonkun tietyn, ehkä kauniaislaisen, henkilön mukaan. Eichholz ei kuitenkaan ollut saanut selville, kuka Maria-niminen henkilö mahdollisesti oli 1941 kadunnimen aiheena. Muutamalla lähikujalla on samantyyppisiä ja samanikäisiä nimiä, kuten Martankuja – Martagränden ja Ingankuja – Ingagränden. Kauniaisten verkkomuseon kadunnimipalvelun mukaan tiedetään ainakin, että Siirinkuja – Sigridsgränden on Sigrid Starckin ja Signenkuja – Signegränden Signe Mörnen muistonimi.

Mariantie oli aiemmalta nimeltään Viherlaaksontie – Gröndalsvägen, mutta 1980-luvulla katu oli nimettävä muulla nimellä, koska nimi Viherlaaksontie annettiin toiselle kadulle. Tämä nykyinen Viherlaaksontie on Viherlaakson keskustan pääkatu, ja nimen katsottiin kuuluvan opastuksellisista syistä parhaiten sinne.

Nykyisen Mariantien nimeksi kaavailtiin 1970- ja 80-luvulla myös nimiä Hedelmätie – Fruktvägen ja Omenatie – Äppelvägen, koska alueella on ollut hedelmätarhoja ja muussakin kadunnimistössä on samanlaisia aiheita (mm. Hedelmäkuja, Omenakuja, Päärynäkuja). Nimi Hedelmätie vahvistettiin jo asemakaavassakin 1983, mutta sitä ei kuitenkaan lopulta otettu käyttöön.

(Viikon nimi 23/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)