Mäntykallio – Tallberget, Mäntykalliontie – Tallbergsvägen, Mäntytie – Tallvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Mäntykallio – Tallberget

Eestinmalmilla on puisto nimeltä Mäntykallio – Tallberget. Puistonnimi on suunniteltu 1991 ja vahvistettu asemakaavassa. Nimi kuuluu puulajiaiheisiin ryhmänimiin, joita sillä seudulla on ollut jo useiden vuosikymmenien ajan. Nimi kuvaa myös tarkoitettaan, sillä puistossa on mäntyistä kalliota. Lähikatuja ovat Mäntytie – Tallvägen ja Mäntykalliontie – Tallbergsvägen.

Mäntykallio – Tallberget on nimenä myös lyhyellä kujalla puiston lähellä. Kadunnimi Mäntykallio on ollut käytössä jo puistonnimeä aiemmin, vuodesta 1986.

(Viikon nimi 31/2010. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Mäntykalliontie – Tallbergsvägen

Kadunnimi Mäntykalliontie – Tallbergsvägen tuli käyttöön Nöykkiön Eestinmalmilla 1985. Kadulla oli sitä ennen nimenä Pihlajakalliontie – Rönnbergsvägen ja 1970-luvun alussa Pihlajamäentie – Rönnbacksvägen. Nimeä muutettiin, koska lyhyehkö katu on Mäntytien sivukatu, ja Pihlaja-alkuinen nimi sekaantui herkästi noin puolen kilometrin päässä toisaalla Nöykkiössä olevan Pihlajatien nimen kanssa. Alueella on ainakin 1960-luvulta lähtien ollut joukko kadunnimiä, joihin sisältyy puulajien nimityksiä.

Mäntykalliontien varressa on puisto nimeltä Mäntykallio – Tallberget. Mäntykallio on myös kadun pohjoispäässä lyhyen erillisen kujan nimenä.

Mäntykalliontie oli ollut Espoossa aiemmin kadunnimenä nykyisessä Olarin kaupunginosassa, mutta sieltä se oli poistettu 1970-luvulla.

(Viikon nimi 30/2010. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Mäntytie – Tallvägen

Eestinmalmin kadunnimi Mäntytie – Tallvägen on ollut käytössä ainakin jo 1970-luvun alussa. Sen mukaan on sittemmin nimetty lähistölle mm. Mäntykallio ja Mäntykalliontie. Nimi Mäntytie edustaa samaa puulajien aihepiiriä muutamien naapurikatujensa (LehmustieTammitie) nimien kanssa. Mäntytien eteläpäästä haarautui aiemmin lyhyt kuja nimeltä Leppätie, mutta se liitettiin 1980-luvulla osaksi Mäntytietä. Nimiaihepiiri on ilmeisesti asukkaiden itse aikoinaan valitsema.

(Viikon nimi 32/2010. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)