Mankkaa – Mankans

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Mankkaa – Mankans on sekä kaupunginosan että kylän nimenä. Mankkaan kaupunginosan osa-alueita ovat Vanha-Mankkaa, Lukupuro, Taavinkylä, Klovi ja Sinimäki. Viralliseen kaupunginosaan kuuluu myös Kehä II:n länsipuolella sijaitsevia alueita, jotka ovat osia Smedsbyn (Sepänkylän) kylästä.

Mankkaan kylän rajojen käsittämä alue on osin erilainen kuin kaupunginosan. Mankkaan maarekisterikylään kuuluvat Vanhan-Mankkaan ja Lukupuron osa-alueet ja lisäksi niiden eteläpuolisia alueita Tapiolan, Pohjois-Tapiolan ja Niittykummun kaupunginosista (muun muassa Koivu-Mankkaa ja Ylä-Mankkaa). Kylä on syntynyt Kylä-Espoo-kirjassa olevan Saulo Kepsun kirjoittaman Espoon vanha asutusnimistö -artikkelin mukaan vuoden 1400 tienoilla (noin 1350–1450). Kylä on Gräsan tytärasutus. Kylän nimestä on tietoja 1500-luvulta alkaen. Nimen vanhin muoto oli Mankeby; muoto Mankans yleistyi 1500-luvun puolenvälin jälkeen. Nimi tulee isännän lisänimestä Manke. Tämä henkilönnimi taas liittyi oletettavasti siihen, että asukas on tullut Länsi-Espoon Mankbyn kylästä.

Kylännimen suomenkielinen vastine Mankkaa tuli kansanomaiseen käyttöön 1900-luvun mittaan. Se vahvistettiin virallisesti 1965.

(Viikon nimi 50/2010. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)