Malminlaakso – Malmdalen, Malminmäki – Malmbacka

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Malminlaakso – Malmdalen

Malminmäki – Malmbacka on osa-alue Latokasken kaupunginosan luoteiskulmalla Espoon keskuspuiston laidassa. Malminmäen katuja ovat muun muassa Malminmäentie, Malminkorpi ja Malminlaakso – Malmdalen. Nämä kadunnimet perustuvat alueennimeen.

Kadunnimi Malminlaakso – Malmdalen suunniteltiin 1974 ja otettiin pian sen jälkeen myös käyttöön, viimeistään 1975. Se vahvistettiin kaavassa myöhemmin, kun alueelle laadittiin asemakaava 1990-luvulla.

(Viikon nimi 17/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Malminmäki – Malmbacka

Bolarskogin kylän kantataloja olivat Storbolo eli Västergård ja Lillbolo eli Malmbacka. Nykyinen alueennimi Malminmäki – Malmbacka tarkoittaa Puolarmetsän (Bolarskogin) lähellä Latokasken kaupunginosassa sijaitsevaa osa-aluetta. Bolarskogin talojen vanhat asuintontit ovat nykyisessä Puolarmäessä, mutta kylän maat ulottuvat luoteessa Malminmäkeen.

Malminmäki – Malmbacka on ollut käytössä osa-alueennimenä vuodesta 1976. Alueella on käytössä kadunnimenä Malminmäentie ja eräitä muitakin Malmin-alkuisia nimiä (Malminlaakso, Malminkorpi). Talonnimen Malmbacka alkuosana oleva sana malm on ruotsinkielinen maastosana, joka merkitsee kangasmetsää, hiekkapohjaista nummimaastoa, ja loppuosana oleva backa (ruotsin yleiskielessä backe) merkitsee mäkeä.

Osa-alueen ruotsinkielinen nimi Malmbacka on saatu suoraan talonnimestä. Suomenkielinen alueennimi Malminmäki on käännös. Ruotsin kielen sanasta lainattu maastosana malmi on käytössä myös eräissä suomen murteissa merkityksessä 'hiekkainen kangas, nummi'.

Malminmäen kanssa samaa nimipesyettä ovat myös mm. kadunnimi Malminhaka – Malmhagen ja metsäalueennimi Malminmetsä – Malmskogen. Espoon nimistössä on lukuisia muitakin ruotsin sanan malm tai suomen sanan malmi sisältäviä nimiä, kuten Malmkopplan, Bosmalm, MalmilampiBredmalmsträsket, Kellonummi – Klockmalmen, Niittymaa – Ängsmalmen, Reunaniitty – Malmlänet, Karamalmi – Karamalmen, Eestinmalmi – Estmalmen ja Juvanmalmi – Juvamalmen.

(Viikon nimi 16/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)