Majurinkatu – Majorsgatan, Majurinkulma – Majorshörnet

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Majurinkatu – Majorsgatan

Majurinkatu Perkkaan itälaidalla piirrettiin asemakaavaan ja nimettiin 1971. Tuolloin kadun paikalla oli vielä peltoa. Katu rakennettiin 1970-luvun alkuvuosina ja kadun länsipuoliset kerrostalot 1970-luvun mittaan. Perkkaan kaavanimistön sotilashistoriallinen aihepiiri saatiin seudun sotilasvirkatalojen menneisyydestä. Esimerkiksi Mäkkylä oli 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa Viaporin komendantin puustellina. Mäkkylän viljelysmaat ulottuivat osin nykyiselle Perkkaalle asti.

Albergan kartano perustettiin 1622. Kartanon keskus oli nykyisellä Perkkaalla, kunnes 1870-luvulla tehtiin hieman lännemmäksi uusi päärakennus, joka on säilynyt osana Leppävaaran kaupunkikuvaa. Albergan omistajia ovat olleet muun muassa majuri Johan Gyldenär 1600-luvulla ja majuri Fredrik von Zansen 1800-luvun alussa. Majurinkatua ei ole kuitenkaan nimetty varsinaisesti kummankaan heistä eikä kenenkään muunkaan yksittäisen majurin mukaan.

Majuriaiheisia nimiä on Perkkaan asemakaavassa viisi: Majurinkatu – Majorsgatan, Majurinkuja – Majorsgränden, Majurinpolku – Majorsgången, Majurinpuisto – Majorsparken ja Majurinkulma – Majorshörnet.

(Viikon nimi 45/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Majurinkulma – Majorshörnet

Perkkaalla on ollut Majurinkatu 1970-luvulta lähtien. 2000-luvun alussa kaavoitettiin Majurinkadun eteläpään eteläpuolelle uusia kerrostalokortteleita. Niihin päätettiin rakentaa uusi katuyhteys Majurinkadun ja Everstinkadun kulmasta Itsehallintotielle. Yhteys oli ollut aiemmissakin suunnitelmissa, mutta nyt kaavaa muutettiin siten, että osuudelle tarvittiin uusia osoitenumeroita. Osuus on Majurinkadun jatkoa, mutta osoitenumeroinnin takia nimeä Majurinkatu ei voitu enää ulottaa sinne. Everstinkadun pohjoispuolella oli jo käytössä osoite Majurinkatu 2 ja sitä vastapäätä Majurinkatu 1, ja numeroinnin kasvusuunta on niistä pohjoiseen. Kadun eteläiselle jatkeelle oli annettava eri nimi.

Oli opastavuuden kannalta selvintä, että myös Majurinkadun jatke saisi kuitenkin Majuri-alkuisen nimen. Tämän lyhyehkön uuden kadun nimeksi tuli Majurinkulma – Majorshörnet. Nimi tuli käyttöön 2001.

(Viikon nimi 46/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)