Maailman-Matti – Resar-Matte

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon Matinkylän kävelykadun Maailman-Matin on luultu saaneen nimensä keihäänheittäjä Matti Järvisen mukaan. Maailman-Matti-nimen taustalla ei kuitenkaan ole kukaan henkilö, vaan Matinkylä-nimi sekä sana maailmanmatti, joka merkitsee jonkinlaista huoletonta maankiertäjää. Samalla sanalla leikkivät aikoinaan ihailijat, jotka alkoivat kutsua 1930-luvulla maailmanennätyksiä tehtaillutta Järvistä Maailman-Matiksi.

Merkittävät saavutukset esimerkiksi urheilussa ovat hyvinkin muistonimen arvoisia, mutta Järvinen ei vaikuttanut erityisesti Matinkylässä tai Espoossa. Espoon nimistönsuunnittelussa muistonimen saajaksi kelpaa henkilö, joka liittyy merkittävällä tavalla juuri kyseiseen paikkaan tai alueeseen.

Espoon aluekeskusten nimistöt kuvaavat Espoon luonnon ja historian keskeisiä piirteitä. Matinkylässä, rannikkoseudulla, kalastus on ollut vanha elinkeino ja kalastajatorpat vanhinta asutusta. Siksi Matinkylän nimistö on ”Matista” lähteneen etunimiaiheen lisäksi kalastusaiheista. Matinkylän vanhojen tunnushahmojen Kala-Matin ja Kala-Maijan ympärille ovat nimistön muodossa kasvaneet kalamarkkinat. Kala-Matti-nimi muistuttaa Matinkylän nimen alkuperästä, ensimmäisen asukkaan Matt- tai Matte-nimestä: 1540-luvun asiakirjoissa esiintyy nimi Mattheby.

Nimi Maailman-Matti  Resar-Matte suunniteltiin 1990-luvun loppupuolella ja otettiin käyttöön vähän vuosituhannen vaihteen jälkeen. Matinkylän Kala-Matin ja Maailman-Matin nimenannosta todettiin 1990-luvulla leikkisän osuvasti: from fishing net to internet. Ajat ja elinkeinot ovat muuttuneet. Nykyään moni matinkyläläinenkin käyttää todennäköisemmin työssään maailmanlaajuista tietoverkkoa kuin kalaverkkoa.

(Viikon nimi 23/2012. Riikka Tervonen, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)