Luolamiehentie – Grottmannavägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Otaniemen hoitokunta teki syksyllä 1974 ehdotuksen kadunnimistön täydentämisestä, ja ehdotukseen sisältyi nimi Luolamiehentie – Grottmannavägen.

Nimi perustuu Dipolin arkkitehtuuriin, jossa materiaalinkäsittely on paikoin tarkoituksellisen hiomatonta. Rakennuksen suunnittelijat Reima ja Raili Pietilä käyttivät useissa töissään luonnonkiveä. ”Dipolissa kivityö on karkeaa – rakentajathan olivat luolamiehiä, joilla ei vielä ollut kunnon työkaluja”, Raili Pietilä kertoo haastattelussa Dipolin nettisivuilla.

Saman nimi-idean oli jo ennen kadunnimen antamista ehtinyt ottaa käyttöön rakennuksessa toiminut Luolamies-ravintola (joka on sittemmin muutettu toimistoksi). Ravintolan mainostaminen kadunnimessä arvelutti Espoon nimitoimikuntaa, kun se käsitteli ehdotusta joulukuun 1974 alussa. Toisaalta kuitenkin nimi sopii paikkaan ja myös teekkarihenkeen ja yhdistyy samalla korkeakoulualueen tekniikan ammatinnimityksiä sisältäviin nimiin, joista monet (Kivimiehentie, Konemiehentie, Vuorimiehentie) ovat olleet käytössä jo 60-luvulla. Niinpä kaupunginhallitus hyväksyi Luolamiehentien nimen 17.12.1974.

(Viikon nimi 35/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)