Loppiaistie – Trettondagsvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Tomtekullan eli Tontunmäen asukkaat ehdottivat asuinalueensa teille nimiä 1950-luvun lopussa. Asukkaitten muodostama Tomtekullan nimikomitea lähetti ehdotuksensa 1957 ja 1958 Espoon tiennimilautakunnalle, joka käsitteli ehdotusta ja teki siihen muutoksia.

Tomtekullan nimikomitean 3.1.1958 lähettämässä ehdotuksessa nimien aiheet ovat enimmäkseen tonttuihin ja joulunaikaan liittyviä. Yksi nimistä on Loppiaistie – Trettondagsvägen. Ehdotuksen selostuksessa Tomtekullan nimikomitea toteaa, että tie, jolle nimeä Loppiaistie ehdotetaan, on kyllä olemassa, mutta tieyhteys on palstoille pääsemisen kannalta tarpeeton. Tie olikin jo sovittu poistettavaksi, mutta ehdotuksessa sillekin annnettiin vielä nimi, varmuuden vuoksi. Jonkin ajan kuluttua tieyhteys poistettiinkin käytöstä, eikä sille otettu koskaan käyttöön nimeä Loppiaistie tai muutakaan nimeä.

Espoon tiennimilautakunnan ja mm. kunnanhallituksen ja -valtuuston käsittelyssä 1958 ja sen jälkeen 1960- ja 70-lukujen nimistösuunnitelmissa Tontunmäen tiennimistö muuttui niin, että 3.1.1958 ehdotetuista nimistä on nykyisin samassa muodossa käytössä ainoastaan ruotsinkielinen nimi Tomtekullavägen. Esimerkiksi tieosuus, jolle asukkaat ehdottivat 1958 nimeä Tiernapojantie, on nykyisin Kotitontuntien pohjoisosa.

(Viikon nimi 1/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)