Leinontammi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon Högnäsin asuinalue sijaitsee Bodominjärven ja Matalajärven kannaksella. Eri paikoissa Högnäsissä on kolme rauhoitettua tammea. Niistä yksi on Paciuksentien varressa Soittotien risteyksen pohjoispuolella. Tammi tunnetaan nimellä Leinontammi. Puu on 20 metriä korkea ja ympärysmitaltaan 430 cm. Sen arvioidaan olevan noin 400-vuotias. Tammi on rauhoitettu 1952.

Nimeä Leinontammi kirjoitetaan usein myös erilleen ("Leinon tammi"). Koska sen voidaan katsoa olevan vakiintunut puunnimi, ja puunnimet voidaan lukea paikannimiin, on perusteltua kirjoittaa nimi yhteen muiden vastaavantyyppisten tavallisten paikannimien tavoin.

Nimi on epävirallinen, mutta sitä on käytetty myös eräissä virallisissa asiakirjoissa. Ei ole tiedossa, onko tammesta käytössä erillistä ruotsinkielistä nimeä.

Lähistön pitkäaikaisen asukkaan Reijo Solantien kertoman mukaan tammea on ruvettu högnäsiläisten keskuudessa sanomaan Leinontammeksi vuosikymmeniä sitten kesämökkiasukkaan ja palstanomistajan Veikko Leinon ja hänen perheensä sukunimen mukaan.

Tietoja Leinontammesta ja Högnäsin luonnosta:
Espoon Högnäs. Luontoselvitys. Luontotieto Keiron oy 2007. (Mm. luku 7.2 Kasvillisuus.)
Espoon luontokohteet. Espoon kaupunki, ympäristökeskus 2005. (Kohde C 15.)

(Viikon nimi 38/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)