Laurinlahti – Larsvik

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Larsvikin torppa sijaitsi Stensvikin kylän mailla, kylän keskuksen kaakkoispuolella. Vanha torpanpaikka on nykyisten Espoonlahdenrannan ja Ankkuritien risteyksen kohdilla.

Nimi Larsvik lienee syntynyt tämän pienen asumuksen nimeksi kylännimen mallin mukaan: alkuosana miehennimi Lars ja loppuosana sana vik 'lahti'.

Sekä Stensvikin kylä että Larsvikin torppa perustettiin merenlahtien tuntumaan. Näistä lahdista on alettu käyttää nimiä Stensvik(en) ja Larsvik(en) (myös: Larsvikviken). Kumpikin lahdennimi on ilmeisesti syntynyt vastaavaa asutusnimeä myöhemmin. Lahdilla on kenties ollut aiemmin muita nimiä, mutta ne eivät ole säilyneet.

Larsvik tuli 1900-luvun alussa myös lähelle lahden rantaa rakennetun huvilan nimeksi. Asutuksen lisääntyessä nimeä Larsvik alettiin käyttää alueennimenäkin.

Alueennimi suomennettiin 1960-luvulla. Espoon nimitoimikunta ehdotti 1969 alueennimeä Laurinlahti – Larsvik, joka on Espoon opaskartassa vuodesta 1970. Samaan aikaan lahdennimellekin otettiin käyttöön suomenkielinen vastine.

Laurinlahti on nykyisin Espoonlahden kaupunginosaan kuuluva osa-alue Kivenlahden, Espoonlahden keskuksen ja Soukan välissä. Larsvikin huvila sijaitsee alueen länsiosassa.

Lisää Espoon rannikon nimistöstä kirjassa Saaristo-Espoo (toim. Sirkka Paikkala). Kirjassa olevan artikkelin Paikat ja niiden nimet ovat kirjoittaneet Kurt Zilliacus ja Ritva Liisa Pitkänen.

(Viikon nimi 17/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)