Lansa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Nykyinen asuinalueennimi Lansa tulee vanhasta asutusnimestä Lansa torp. Torppa sijaitsi nykyisen Lansantorppa-nimisen kadun luona. Sen lähellä on muutakin vanhaa Lansa-alkuista nimistöä: Lansabäck on itään juokseva luonnonoja, joka on jäänyt osin rautatien alle. Lansan itäpuolella nimenä on ollut Sadelmakarbäcken. Torpan lähellä, nykyisen Lansansillan luona on ollut myös pelto, jolla on ollut nimet Lansabäckåkern ja lyhyemmin Lansabäck.

Paikat ovat kuuluneet Klobbskogin kylän maihin. Ojannimi ja pellonnimet sisältyvät vuonna 1915 Klobbskogin asukkailta kerättyyn paikannimikokoelmaan. Vuoden 1775 kartassa on luonnonojannimi kirjoitettu muotoon "Landosebeck", mutta silloinen kirjuri on ehkä muuttanut nimeä omin päin.

Torppa on perimätiedon mukaan ollut alkujaan sotilastorppa, jossa olisi asunut ruotusotilas nimeltä Lans. Lans on sotilasnimi (sotilaalle annettu sukunimi, kuten Stolt, Blom, Flink, Pihl). Osa sotilasnimistä on otettu sotaisasta sanastosta, johon kuuluu myös sana lans, 'peitsi'.

Lansa ei ole koskaan jäänyt pois seudun asukkaiden paikannimikäytöstä. Se otettiin kansanomaisesta nimistöstä nykyiseen viralliseen kaupunkinimistöön alueennimeksi vuoteen 1970 mennessä. Koska nimi on lyhyt ja helppokäyttöinen mutta silti erottuva, se sopii hyvin myös uuteen rooliinsa. Sille ei ollut tarpeen muodostaa erillistä suomenkielistä vastinetta. Lansa tarkoittaa nykyisin Kilon kaupunginosassa rautatien eteläpuolella Kilonpuiston ja Nihtisillan välissä olevaa osa-aluetta.

Lansan koillisosan suurkorttelilla on nimi Lansanpuro – Lansabäck. Pääkatuja ovat Lansantie – Lansavägen ja Lansanpurontie – Lansabäcksvägen, ja Karantiellä oleva rautatien ylittävä silta on Lansansilta – Lansabron. 1970-luvulla ja sen jälkeen on muodostettu monia muitakin Lansa-alkuisia kaupunkinimiä (kadunnimet Lansanportti, Lansankuja, Lansankallio, Lansankallionkuja ja Lansantorppa, puistonnimet Lansanpuronpuisto ja Lansankallio, ulkoilutiennimi Lansanpolku).

Lansassa on muodostettu myös vanhoihin aseisiin liittyviä ryhmänimiä (Kilpitie – Sköldvägen, Keihäsrinne – Spjutbranten, Pertuskatie – Bardisanvägen, Linkomäki – Slungbacken). Ne on annettu sotilastorppahistorian ja lans-sanan merkityksen perusteella.

(Viikon nimi 2/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)