Nimen Kurttila taustalla on vanha kylännimi, joka on kirjoitettu esimerkiksi vuonna 1540 Kurtthebacka, 1544 Kurittbacka ja 1592 Kurtby. Kylä on ollut suomenkielinen ennen viimeistään 1500-luvulla tapahtunutta ruotsalaistumistaan, mistä kertoo nimen tausta: Kylä on saanut nimensä talonnimestä Kurittu, joka taas on ollut talon isännän lisänimi. Henkilönnimellä Kurittu on viitattu vasenkätisyyteen. Ainakin 1540-luvun asiakirjojen mukaan talon isäntänä on ollut Jöns Kurritte. Kurittu-nimiä tavataan etenkin Hämeessä, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, mutta myös Kirkkonummelta löytyy kylännimi Kuritans. Espoon ensimmäinen Kurittu onkin todennäköisesti ollut alkuaan kirkkonummelainen.
Nykyinen suomenkielinen vastine Kurttila on mukailtu ruotsinkielisestä nimestä vuonna 1965, ja kaupunginosa Kurttilasta on tullut vuonna 1976.
1500-luvulla Kurtbyhyn on kuulunut kolme taloa: Malm, Smeds ja Kurtas eli Kurt. Nykyisiä Kurttilan osa-alueita ovat Kallvik, Lasilaakso, Mustalahti ja Åminne. Alueella on omaleimaisia ryhmänimiryppäitä, kuten Kauklahdessa vuosina 1923–1952 toimineeseen lasitehtaaseen liittyvät nimet Lasilaaksossa sekä vanhojen astioiden nimityksiä sisältävät nimet Kurtinmalmilla.
Nimiartikkeleita Kurttilasta
Donabacka
Fiskars
Hahlakuja – Grytkroken
Hans Westerlundin tie – Hans Westerlunds väg
Jupp
Juppinlaita – Juppliden
Kallionalustantie – Kallionalustavägen
Kallvik
|
Yksi Åminnen silloista. |
Kaskimäki – Svedjebacken
Kekunpelto
Koikorvenpolku – Koikärrsstigen
Kurtbacka
Kurtinmäentaival – Kurtbackssträckan
Kurtinmäentie – Kurtbacksvägen
Kurtinmäki – Kurtbacken
Lamppukuja – Lampglasgränden
Lasilaakso – Glasdalen
Mulby
Mustalahti – Musslax
Pilkkumitie – Spilkumvägen
Pölan
Rannikontie – Rannikkovägen
Taltrikinmäki – Tallriksbacken
Uraalinrinne – Uraalibranten
Varsikengäntie – Kängvägen
Åbrinken
Åminne
Åminnenpuisto – Åminneparken
Åminnenranta – Åminnestranden
Åminnensilta – Åminnebron