Kulovalkea – Bränntorp

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Tuomarilan aseman pohjoispuolisella asuinalueella Kulovalkeassa on kesällä 2004 alettu rakentaa ensimmäisiä uusia taloja. Nimi perustuu vanhaan paikannimistöön, torpannimeen Brännbacka torp ja niitynnimeen Brännängen (1765 Brändäng), jotka kantavat viestiä alueen varhaisista ominaispiirteistä – ehkä maan kulottamisesta tai kuivan rinneniityn kulottumisesta. Sen lisäksi Kulovalkean radanvarsihistorian höyryveturit ja alueella ollut Södrikin lasitehdas ovat osaltaan antaneet kipinää alueennimeen.

Opastussyistä on ollut tarpeen nimetä tämä Tuomarilan osa omalla alueennimellään, koska ajoyhteys Kulovalkeaan on Kirkkojärven kautta eli aivan eri suunnasta kuin muuhun Tuomarilaan. Nimi Kulovalkea – Bränntorp annettiin asemakaavaa valmisteltaessa 1999. Alueella oli ollut joissakin 90-luvun kartoissa nimenä Kulomäki – Brännbacka, mutta Kulomäki on tunnettu nimi Vantaalla, ja sekaantumisen estämiseksi siitä piti luopua Espoossa. Torpannimestä Brännbacka torp muodostettiin alueennimeksi lyhyempi Bränntorp. Lähistöllä oli jo useita torppa-loppuisia alueennimiä (Kuurintorppa, Ullantorppa), ja niiden takia suomenkieliseksi nimivastineeksi valittiin soljuva ja myös Vanhan ratavallin nimi-ilmeeseen sopiva Kulovalkea.

Kulovalkeassa kokoojakadulle on annettu nimi Kulovalkeantie – Bränntorpsvägen, ja asemakaavan nimistössä on myös puistonnimet Kuloniitty – Brännängen ja Kulovalkeankallio – Brännberget, jalankulkutiennimi Kulomäenraitti – Brännbackastråket ja aukionnimet Kulotori – Bränntorget ja Kuloaukea – Brännplatsen. Kaavan nimiä ovat myös kadunnimi Ratavallintie – Banvallsvägen ja vuoden 1903 rautatien linjausta noudattavan ulkoilutien nimi Vanha ratavalli – Gamla banvallen. Alueennimi Kulovalkea ja muu kaavanimistö tukee vanhasta Tuomarilasta erottuvan alueen omaleimaisen, kodikkaan ja juuristaan tietoisen identiteetin rakentumista.

(Viikon nimi 33/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)