Kulkkurännan

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Oittaan ja Nuuksion välisessä metsässä kulkee ulkoilureitti, jota pitkin pääsee Bembölestä Pirttimäen ja Solvallan suuntaan. Noin kilometri ennen Sorlampea reitti kulkee laaksossa, jonka pohjalla on vielä erillinen jyrkkätörmäinen puronuoman rotko. Tällä rotkolla on nimi Kulkkurännan (ääntämys: "kulkkurennan").

Nimi on ruotsinkielinen. Loppuosana on sana ränna, joka merkitsee puroa. Ilmeisesti alkuosan Kulkku- taustalla on murteellinen suomen sana kulkku.

Voidaan arvella, että rotkolla on ehkä ollut suomenkielinen nimi, josta ei kuitenkaan ole säilynyt tietoa. Nimi Kulkkurännan olisi muodostettu vanhemman suomenkielisen nimen mukaan. Oletettava suomenkielinen nimi on voinut olla kulkku-loppuinen (tai mahdollisesti myös pelkkä Kulkku). Suomen paikannimistössä on kulkku- ja kurkku-loppuisia notkonnimiä monilla alueilla, muun muassa Espoon lähiseuduilla Uudellamaalla.

Nimen Kulkkurännan on tallentanut nimikokoelmaan Terho Itkonen. Tiedon tästä nimestä hän sai haastattelemalla syntyperäistä nuuksiolaista Helge Fagerholmia 1966. Fagerholm oli syntynyt 1910-luvun alussa ja oli hyvä seudun nimistön tuntija. Hän oli ruotsinkielinen, mutta puhui hyvin suomeakin. Itkonen kysyi häneltä erikseen, onko nimellä suomenkielisessä puheessa käytettyä vastinetta, mutta sellaista Fagerholm ei ollut kuullut.

(Viikon nimi 11/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)