Krattivuorentie – Skrattbergsvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Suomenlahden rannikon ruotsinkieliset asukkaat ovat kertoneet tarinoita olennosta, jonka nimitys oli skratt. Se saattoi olla paha kummitus tai hyvä, onnea tuova tonttu. Taruolento tunnettiin Espoossakin, ja skratt-sana sisältyy Espoon Stensvikin vuorennimeen Skrattberget.

Sana skratt lainattiin suomeen joillekin seuduille muodossa kratti. Merkityksenä oli muun muassa ’maahan kaivettujen aarteiden vartija’. Mikael Agricola mainitsi sen säkeessään ”Kratti murheen piti tavarast” (ortografiaa nykyaikaistettu; piti murheen = ’piti huolen’).

Kansanomaisesta maastonimestä Skrattberget on saatu alueennimi Krattivuori – Skrattberget (suurkortteli Laurinlahdessa). Nimitoimikunta muodosti suomenkielisen käännösvastineen 1970. Krattivuori on myös puistonnimenä, ja Krattivuoressa on lisäksi katu nimeltä Krattivuorentie – Skrattbergsvägen, sen sivukuja Krattikuja – Skrattgränden ja kävelytie, jonka nimi on lyhyesti Kratti – Skratten.

Kratti-nimien naapurissa on nimenaiheeksi otettu merellisen mytologian hahmoja: Näkinkaari – Näckens båge, Merenneidontie – Sjöjungfruvägen.

(Viikon nimi 27/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)