Korkeakouluaukio – Högskoleplatsen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Otaniemessä Teknillisen korkeakoulun päärakennuksen länsipuolella, pääsisäänkäynnin edustalla oleva aukio on nimeltään Korkeakouluaukio – Högskoleplatsen. Aukio ulottuu Otaniementien ja Otakaaren risteyksestä Puulaboratorioon (Nanotaloon). Aukion nimi on annettu 1974, ja se on ollut Espoon opaskartassa vuodesta 1976.

Teknillisen korkeakoulun toiminta Otaniemessä alkoi 1955, ja päärakennus valmistui keskeisiltä osiltaan 1964. Aukion ympärillä on muita korkeakoulun rakennuksia. Otaniemen metroaseman pääsisäänkäyntiä on suunniteltu sijoitettavaksi Korkeakouluaukion etelälaidalle.

Otakaaren asemakaavan nimistön perustelutekstissä vuodelta 1977 sanotaan:

[- -] "Otaniemen nimistö on muodostettu Otaniemi-nimen liitynnäisistä, Otaniemen lähihistorian merkkimiesten nimikoista, alueen laitosten "miehistöstä" ja teekkariterminologiasta.

Kaavan käsittämän osa-alueen nimeksi on valittu Otakaari – Otsvängen, koska alue jää pääasiassa tämännimisen kaarimaisen kadun sisään.

Otaniemen alueella on niin suuria kortteleita, että ne tarvitsevat kadunnimiin ja talojen osoitenumeroihin perustuvat opastusjärjestelmät. Korttelien sisäiset kadut eivät kuitenkaan näy asemakaavassa.

Otaniemen hoitokunta on esittänyt Otaniemen nimistön tarkistuksen yhteydessä nimet myös näille korttelien sisäisille kohteille, ja nimet on vahvistettu Espoon kaupunginhallituksessa 16.12.1974. Nämä korttelin 10001 sisäiset nimet ovat:

Rakentajanaukio – Byggarplatsen
Korkeakouluaukio – Högskoleplatsen
Alvar Aallon puisto – Alvar Aaltos park
Martti Levónin puisto – Martti Levóns park
Teekkaripolku – Teknologgången
Via polytechnica

Kaupunkisuunnitteluviraston nimistöryhmä on tarkistanut alueen nimistön marraskuussa 1977." [- -]

(Viikon nimi 40/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)