Klovi – Klovis

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Klovi – Klovis tarkoittaa nyky-Espoossa osa-aluetta Mankkaan pohjoisosassa. Nimi tulee vanhasta sikäläisestä paikannimestä Klovis, joka tarkoitti nykyisen bussivarikon paikalla ollutta peltoa ympäristöineen.

Pellolla oli erikseen nimi Klovisåkern. Tuon jo hävinneen pellon eteläpuolinen korkea kallio on Klovisberget, ja Smedsbyn ja Dåvitsbyn kyläläisillä on ollut useita muitakin Klovis-alkuisia nimiä lähistön paikoille: KlovisbackenKlovisladan, Klovisbäcken, Kloviskärr.

Kyläläiset ja nämä heidän käyttämänsä paikannimet olivat ruotsinkielisiä, kuten vanhastaan suurimmassa osassa Espoota. Klovis äännetään täkäläisessä ruotsissa "klovis" (tai murteessa myös "kloves", mutta ei esimerkiksi "kluuvis").

Klovis on nimi, joka on periytynyt vuosisatojen ajan suullisessa käytössä, eikä sen syntyä voi jäljittää varmasti. Todennäköisimmältä tuntuu, että se voisi liittyä ruotsin sanaan klov 'kallionhalkeama tms.'. Voi arvella, että alueella on ollut jokin sopiva maastonkohta, joka on aikoinaan antanut aiheen nimeen.

Suomenkielinen vastine Klovi on muodostettu Espoon nimitoimikunnassa 1970 alueennimistöä suunniteltaessa. Sen pohjalta on annettu kaavanimistöön useita kadun- ja puistonnimiä (Klovinpellontie, Klovinrinne, Klovinpuisto, Klovinkallio jne.).

(Viikon nimi 3/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)