Klippinki – Klippingen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kauklahden vuoden 2006 asuntomessualueen pääkatu on maaliskuussa 2004 hyväksytyssä asemakaavassa nimeltään Klippinkitie – Klippingsvägen, ja keskeinen suorakulmainen aukio on lyhyesti Klippinki – Klippingen. Klippinkiä reunustavat kylätalo Palttina ja asuin- ja liiketalot, ja Klippingiltä aukeaa myös näkymä Palttinapuistoon.

Monet Kauklahden kaavanimet viittaavat talonpoikaispurjehduksen aikaan 1500 luvulle, jolloin varsinkin Köklaxin talojen isännät vaurastuivat käymällä kauppaa Suomenlahden eteläpuolelle hansakaupan keskuksiin. Erik Basse ja kumppanit veivät Riikaan ja Rääveliin turkiksia, puutavaraa ja kalaa ja toivat kotiin suolaa, viljaa, hamppua ja pellavaa. Hansakauppaan liittyi hämäläisten kanssa käyty sisämaankauppa. Asuntomessualueen nimistö kokoaa ja sitoo yhteen keskeisesti nämä teemat.

Vaihtokaupan ohessa Köklaxissakin kilisivät monenlaiset metallirahat. Klippingit ovat 1500–1600-luvun hansa-aikojen nelikulmaisia ruotsalaisia kulta-, hopea- ja plooturahoja. Muita tuolloin ja aiemmin käytössä olleita rahoja ovat markan ja äyrin ohellamm. penninki ja ropo (½ penninkiä). Niistä ovat saaneet nimensä Klippinkitieltä itään vievä jalankulkutie Penninkipolku – Penningstigen ja sen haara Ropopolku – Styverstigen.

(Viikon nimi 24/2004. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)