Kilkinmäki

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Tuomarilan asukkaat tunsivat nykyisen Tasakallionkuja – Slätbergsgränden -nimisen lyhyen kujan ja sen jatkeena olevan Tuomarilanrinne – Domsbybranten -nimisen kävelytienpätkän 1950-luvulla nimellä Kilkinmäki. Lapset kulkivat mäen kautta kansakouluun radan pohjoispuolelle. Asukkaan muistelun mukaan mäki oli jyrkkä, kivinen ja mutkainen. Talvella se oli liukas. Vain isot pojat uskalsivat laskea sen suksilla.

Mäki on nykyisinkin jyrkkä. Autoliikenne mäen kautta on katkaistu, mutta kävelijät ja pyöräilijät voivat oikaista siitä Tasakalliontieltä Tuomarilantielle. Asukkaiden antama nimi Kilkinmäki ei ole päätynyt asemakaavaan ja viralliseen käyttöön, mutta mäen epävirallisena kutsumanimenä sitä voi edelleen käyttää.

Nimi Kilkinmäki tuli siitä, että mäessä on ennen ollut talo, josta on käytetty nimeä Kilkki. Ei ole tiedossa, mistä talo oli saanut sen nimen – ehkäpä sukunimestä. Talo paloi 1950-luvulla. Sen paikalla on nyt leikkipuisto.

Lisätieto 2008: Vanhan Tuomarilan Perinneryhmältä 2008 saadun tiedon mukaan mäessä olleen talon on aikoinaan omistanut Aksel Kilkki. Talonnimen taustalla on siis sukunimi Kilkki.

(Viikon nimi 45/2007. Täydennetty 2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)