Kielotie – Konvaljvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kielotie on Kaitaalla, Hannusjärvellä sijaitseva rinnekatu. Nimi liittyy puutarha- ja kukkateemaan: Hannuksen alueella on 1930-luvulla ollut kauppapuutarha ja kasvihuoneita. Yleisempi ruotsinkielinen nimitys kielolle on liljekonvalje, mutta koska myös konvalje tai konvalj on mahdollinen, on konvalj lyhyyden ja sujuvuuden vuoksi ruotsinkielisen nimen alkuosana.

Ensimmäisen kerran Kielotie – Konvaljvägen esiintyi opaskartassa vuonna 1975. Asemakaavaan sitä ei voitu kuitenkaan ottaa, koska myös Vantaan Tikkurilassa on Kielotie. Asemakaavassa tien nimenä on vuodesta 1982 saakka on ollut Puntalanrinne – Bondasbranten, joka perustuu vanhaan tilannimeen Bondas. Puntalanrinne-nimeä ei koskaan ole otettu käyttöön. Nimen alkuosaa ei olekaan tarpeen muuttaa suomalaisasuiseksi, koska Bondaksesta ei ole koskaan käytetty suomalaisnimeä Puntala. Käyttökelpoinen ehdotus uudeksi nimeksi olisi esimerkiksi Bondaksenrinne – Bondasbranten.

Jos pääkaupunkiseudulla joskus haluttaisiin täysin eroon päällekkäisyyksistä, Espoon Kielotie joutuisi vaihtamaan nimensä, koska Vantaan Kielotie on pidempi ja keskeisempi katu.

(Viikon nimi 27/2012. Riikka Tervonen, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)