Keskikuja – Mittgränden, Keskitie – Mittvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Keskikuja – Mittgränden

Keskikuja – Mittgränden on jalankulkutie Tillinmäessä. Sen nimeämiseen on vaikuttanut keskeinen sijainti ja vanhempi kadunnimi Keskitie – Mittvägen.

Tillinmäen pientaloalueen katuverkko on muotoutunut osin jo 1940- ja 50-luvulla. Esimerkiksi Keskitien länsipää ja Pirttitien pääosa periytyvät tuolta ajalta. Niiden nimetkin ovat vanhoja.

Keskitieltä Pirttitielle ei ollut jalankulkuyhteyttä, mutta 2000-luvun alussa laaditussa asemakaavassa sellainen oikopolku lisättiin pientalotonttien välistä. Reitille annettiin kaavassa nimi Keskikuja – Mittgränden. Nimi suunniteltiin 2001 ja vahvistettiin asemakaavassa 2004. Reitti rakennettiin vuoden 2010 aikoihin, ja nimi otettiin virallisesti käyttöön 2010.

Nimen loppuosa -kuja, -gränden kuvastaa kapean yhteyden kulkua tiiviisti tonttien välissä. Alkuosa perustuu toisaalta siihen, että kävelytie lähtee toisessa päässään Keskitie-nimiseltä kadulta, ja toisaalta siihen, että paikka sijaitsee hyvin keskeisesti Tillinmäen pientaloalueen sydämessä.

(Viikon nimi 2/2019. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2019.)

Keskitie – Mittvägen

Keskellä Tillinmäkeä on katu nimeltä Keskitie – Mittvägen. Nimi Keskitie on tullut käyttöön ennen 1970-lukua ja lienee asukkaiden antama. Tarkka nimenantoaika ja nimeämisperuste eivät ole tiedossa. Oletettavasti nimi perustuu yksinkertaisesti kadun sijaintiin asuinalueen keskiosassa.

Omakotipalstoja on muodostettu alueella jo 1940-luvun alussa, ja palstoitus jatkui 50-luvulla. Tiennimi Keskitie voi olla annettu jo noina aikoina. Ruotsinkielinen vastine Mittvägen annettiin 1970-luvulla.

(Viikon nimi 1/2019. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2019.)