Kera

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kera tunnetaan nykyään lähinnä juna-aseman nimenä. Tultaessa junalla Helsingin suunnasta edellisen pysähdyspaikan nimi Kilo äännetään kuulutuksessa sekä suomen että ruotsin kielen mukaisesti, mutta Keran ääntämys on sama molemmilla kielillä. Kilo on vanha paikannimi, kun taas Kera on saanut nimensä entisen Kera oy:n keramiikkatehtaan mukaan.

Keramiikkatehdas perustettiin rantaradan varteen vuonna 1917 nimellä Viherlaakson Kattotiili oy. Joitakin vuosia myöhemmin mukaan tuli hienokeraaminen tuotanto ja vuonna 1924 kattotiiliyrityksen tilalle perustettiin Grankullan saviteollisuus oy, joka toimi Kera oy -nimisenä vuosina 1937–58. Tehtaan pääartikkeli olivat kukkaruukut, ja lisäksi valikoimiin kuului talouskeramiikkaa (vuokia, kulhoja, teekannuja, kivivateja, ilmankostuttimia) sekä koriste- ja taidekeramiikkaa (maljakoita, vateja, lautasia). Raaka-aineena oli punasavi, jota nostettiin lähiseudun pelloilta.

Kera oy:n sitkeän anomisen jälkeen Kera sai oman junaseisakkeensa, jonka ansiosta tehdastyöläisten työmatkat helpottuivat. Alueelle perustettiin lukuisia yrityksiä ja tavaraliikenne oli pitkään vilkasta, kunnes hiljeni 1990-luvulla ja lakkautettiin vuonna 2009.

Alueen nimenä Kera on käytössä korkeintaan kansan suussa. Juna-asema ja entinen tehdas, jonka päärakennus on edelleen olemassa, sijaitsevat Karamalmin osa-alueella, josta voidaan erottaa vielä pienempi Karapellon alue. Teollisuus on muuttamassa pois Karapellosta ja tilalle suunnitellaan uutta asuinaluetta. Toistaiseksi ainoa Keraan viittaava kadunnimi on Kerankuja Kauniaisissa.

(Viikon nimi 25/2012. Riikka Tervonen, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Lisätieto 2015:

Alueen maankäyttöön on suunnitteilla uudistuksia, joissa Keran aseman lähiseutu hahmottuu selvemmin omaksi osa-alueekseen. Kaupunkisuunnittelukeskuksen nimistöryhmä teki uuden osayleiskaavan valmistelun yhteydessä 2013 selvityksen alueennimistä ja muusta nimistöstä. Sen pohjalta kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 11.6.2014 vahvistaa Kera-nimen viralliseen käyttöön osa-alueennimenä. Se merkittiin kaupungin ylläpitämiin karttoihin, ja sitä voidaan käyttää tarvittaessa liikenteen opasteissa. Osa-alueennimet Nihtisilta ja Karamalmi jäävät käyttöön Keran etelä- ja pohjoispuolella.

(Lisäys 18.9.2015. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)