Kauklahti – Köklax

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kauklahden alue on tullut tutuksi kesän 2006 asuntomessukohteena, mutta se on myös Espoon vanhimpia asuttuja alueita. Kylässä on jo 1500-luvulla ollut yhdeksän kantataloa, joten se on ollut varsin suuri kylä. Asukkaat ovat olleet alkuaan suomenkielisiä, mistä kertoo se, että nimen Kauklahti taustalla on todennäköisesti suomenkielinen lahdennimi Kauk(a)laksi. Adjektiivi ’kauka’ tarkoittaa pitkää, tässä tapauksessa kylälle ulottunutta pitkää merenlahtea, ja ’laksi’ on sanan lahti vanha muoto. On myös ehdotettu, että nimi olisi alkuaan ollut lahden muodon mukaan Koukkulaksi. Kylännimen varhaisimpia kirjoitusasuja ovat jo ruotsin kieleen mukautetut Kökelax bol (vuonna 1451) ja Kökelaxby (1549). Kaupunginosan nimeksi nimipari Kauklahti ­­– Köklax vahvistettiin vuonna 1976.

Alueen nimistö toistaa sen historian vaiheita: Kauklahdessa muistetaan niin alueen kehityksen kannalta merkittävää Kustaa Vaasaa ja hänen perustamaansa kuninkaankartanoa (ks. tarkemmin Espoonkartano), historiallista Kuninkaantietä, ahkeraa kaupankäyntiä kuin vanhaa lasitehdastakin, tosin lasitehtaaseen liittyvät aihepiirinimet jäävät nykyisten Vanttilan ja Kurttilan puolelle. Kauklahti toimi vilkkaana (hansa)kauppapaikkana varsinkin 1500-luvulla, kunnes Kustaa Vaasa rajoitti kaupantekoa. Kuten nimistö kertookin, alueella liikkuivat muiden muassa turkikset, suola ja kankaat. Näiden ryhmänimien lisäksi alueella on toki myös paljon vanhoja, perinteisiä paikannimiä ja niiden liitynnäisiä. Lisäksi siellä muistetaan alueelle merkittäviä henkilöitä, kuten valtioneuvos August Ramsayta, kauppapurjehtija Erik Bassea, leipuri Emil Halmetta ja kansakoulunopettaja Emil Lundellia.

Halmeen leipomo on toiminut Kauklahdessa vuodesta 1899.

Kauklahden vanhoja talonnimiä ovat olleet Lillbass, Storbass, Bisa, Skogbisa, Gästers, Juus, Pellas ja Saka. Nykyään Kauklahden viralliseksi osa-alueeksi katsotaan Ylämaa, mutta siellä on myös useita muita asuinalueita kuten Bassenmäki, Hansakallio, Kuninkaankartano ja Näkinkylä. Kullakin alueella on selkeä, omaleimainen nimistönsä.

Kauklahden epävirallinen nimi Kökkeli on yleisesti tunnettu ja käytetty.

Katso myös artikkelit Kauklahden asuntomessualueen nimistö ja Merta näkyvissä – Etelä-Espoon merellisiä ryhmänimiä.

Nimiartikkeleita Kauklahdesta

Asgård

Bassenmäki – Bassebacken

Emil Halmeen tie – Emil Halmes väg

Frans Olinin polku – Frans Olins stig

Hollanninpolku – Hollandsstigen

Jesusberget

Kestinpolku – Gäststigen

Klippinki – Klippingen

Kökkeli

Lasihytti – Glashyttan

Lindankuja – Lindagränden

Muorinkukkula – Bisaänkan

Myntinsolmu – Myntknuten

Pellavakuja – Lingränden

Puuhkalakinpuisto – Pälsjägarparken

Ropopolku – Tyverstigen

Suolatori – Salttorget

Tegelhagen

Vaihtokaupantie – Byteshandelsvägen

Valhalla

Valhallankulma – Valhallahörnet