Kaskimäki – Svedjebacken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon Kurttilan kadunnimen Kaskimäki – Svedjebacken taustalla on vanha asutusnimi. Birger Janssonin 1915 keräämään laajaan Espoon paikannimien kokoelmaan sisältyy Mulbyn kylän mailla nykyisen Kaskimäen paikkeilla sijainnutta mäkitupaa tarkoittava nimi Svedjeback. Kristian Slotten kokoelmassa 1969 on puolestaan samalta alueelta asutusalueennimi Svedjebacka. On hyvin mahdollista, että jo mäkituvan nimeä on käytetty myös backa-loppuisessa muodossa. Nimien ääntämys tienoon ruotsinkielisten asukkaitten murteessa on suunnilleen "svidibakk", "svidibakka". Janssonin kokoelmassa on lisäksi mäkituvannimeen perustuva mäennimi Svedjebackbacken.

Nykyisen Kaskimäen kadun nimenä oli aiemmin Kaskitie – Svedjevägen, mutta koska myös Latokaskessa oli 1970-luvulta lähtien käytössä nimi Kaskitie (sitä paitsi pääkaupunkiseudulla myös Helsingissä ja Vantaalla on senniminen katu), ja kaskiviljelyn aihepiirin nimistöä haluttiin Espoon nimistönsuunnittelussa keskittää nimen omaan Latokaskeen, Kurttilan Kaskitien nimi päätettiin muuttaa toisista kadunnimistä erottuvaksi. Katu sai kuitenkin pitää nimensä alkuosan. Loppuosaksi vaihdettiin 1985 mäki – backen. Näin kadunnimi muistuttaa läheisemmin vanhasta Svedjebacka-nimisestä asutuksesta.

Kaskimäen naapurikadulla on samanaiheinen nimi Kaskikuja – Svedjegränden. Toisen lähikadun nimi on Mäkituvantie – Backstuguvägen, ja Espoon opaskartassa on näitä kortteleita tarkoittava alueennimi Mäkitupa – Backstugan. Lähistölle on annettu myös mäkitupalaisten elämästä aiheensa saaneita ryhmänimiä, kuten Pilkkumitie, Kahvelitie ja Taltrikinmäki – Tallriksbacken.

Esimerkkejä kaskiaiheisesta nimistöstä muualla Espoossa: Kaskilaaksontie – Svedjedalsvägen, Latokaski – Ladusved, Ruiskaski – Rågsved, Huhtakoukku – Svedjekroken.

(Viikon nimi 41/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)