Karhusaarenpiha – Björnholmsgården

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Nicolas Sinebrychoff rakennutti 1890-luvulla itselleen merenrantahuvilan Espoon Björnholmiin. Nykyisin Sinebrychoffin huvilassa Länsiväylän kupeessa toimii Karhusaaren taidekeskus. Sinne moottoritien alitse luikertava tie oli pitkään vailla nimeä ja huvila vailla katuosoitetta, ja niin posti kuin vierailijatkin ovat löytäneet perille pelkällä Karhusaari-nimellä. Tammikuussa 2006 tie sai oman osoitenimen Karhusaarenpiha – Björnholmsgården.

Ajo Karhusaareen on Keilalahdentien kautta. Koska välissä on Länsiväylä, Keilalahdentien osoitenumerointia ei ollut hyvä jatkaa tunnelin toiselle puolelle Karhusaareen, vaan tarvittiin uusi tiennimi.

Nimi Karhusaarentie on jo käytössä Otaniemen suunnasta Karhusaareen tulevalla pääväylällä. Esimerkiksi nimi Sinebrychoffintie taas olisi voinut sekaantua Helsingissä käytössä oleviin Sinebrychoffin suvun muistonimiin (Sinebrychoffinpuisto, Sinebrychoffinkatu).

1979 tehdyssä, toteutumattomassa suunnitelmassa Länsiväylällä oli eteläinen rinnakkaistie ja sillä nimi Karhusalmentie. Nimi olisi ollut nyt vapaana, mutta tiennimeä ei olisi välttämättä osattu yhdistää Karhusaareen, koska Karhusaaren ja Hanasaaren välisen salmen nimi Karhusalmi ei ole kovin hyvin tunnettu. Lisäksi Espoon toisella laidalla Karhusuolla on lukuisia muita Karhu-alkuisia nimiä käytössä.

Karhusaaren-alkuinen nimi on helpoimmin paikallistettavissa. Vuoden 1979 suunnitelmassa oli myös Karhusaarenkuja, mutta se nimi voisi johdattaa etsimään Karhusaarentien varressa olevaa sivukujaa. Huvilalle vievän pihatien nimeksi valittiin Karhusaarenpiha – Björnholmsgränden.

(Viikon nimi 3/2006. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)