Karakallio – Karabacka

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kaupunginosannimen Karakallio – Karabacka taustalla on nykyisen Turuntien varressa olleen asumuksen nimi Karabacka, joka tunnetaan asiakirjoissa ainakin 1700-luvun lopulta. Nimen sisällöstä ei ole varmaa tietoa. Sen kirjoitusasu ei ole vaihdellut, mutta tarkoite on: ainakin 1900-luvun alkupuolella sillä tarkoitettiin ennen kaikkea Turuntien eteläpuolista aluetta, nykyistä Kuninkaista. Suomenkielinen vastine Karakallio otettiin käyttöön, kun 1950-luvulla aloitettiin nykyisen Karakallion alueen kaavoittaminen.

Kaavoittamisen yhteydessä kävi selväksi, ettei alueelta tunnettu juurikaan perinteistä paikannimistöä. Tiennimilautakunta esittikin 1950-luvulla mielikuvituksekkaan ja poikkeuksellisen ehdotuksen, jonka mukaan uuden asuinalueen tiet ja muut paikat haluttiin nimetä Kara- ja Kar-alkuisesti aina Karamellipolulta Kardinaalitielle ja Karttakentälle. Muutamaa vuotta myöhemmin nimistötoimikunta kuitenkin torppasi ehdotuksen, ja alueen nimistöön haettiin aihepiirejä muualta. Lähialueiden nimissä oli paljon alkuaan perinteisiin paikannimiin perustuvia lintuaiheita, joten lintuaihepiiriä päätettiin jatkaa myös Karakalliossa. Karakallion nimissä seikkailevat ennen kaikkea suuremmat petolinnut erotuksena läheisen Lintuvaaran pikkulintunimiin. Lisäksi Rastaspuistossa on kourallinen nurmikasviaiheisia nimiä, joiden aihe on saatu alueella kasvavista harvinaisemmista kyläkasvilajeista.

Karakallion osa-alueita ovat Leppäsilta ja Rastaspuisto. – Karakalliosta käytetään yleisesti epävirallista nimeä Kartsi.

Karakappeli ja Karakallion liikekeskus.

Nimiartikkeleita Karakalliosta

Kaarlo af Heurlinin puisto – Kaarlo af Heurlins park

Kalasääksentie – Fiskgjusvägen

Karabacka

Karakallio – Karabacka

Karakalliontori – Karabackatorget

Leppäsilta – Albro

Ostosaukio – Köptorget

Poutahaukanpolku – Stenfalksstigen

Tornihaukanpolku – Tornfalksstigen