Kaksoiskiventie – Tvillingsstensvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Osoiteremontissa 1975 Tuomarilan tiennimi Valtatie sai väistyä. Se oli tien asukkaiden itse antama ja kertoi tien roolista Tuomarilan asuttamisen alkuaikoina, mutta seudullisesta näkökulmasta oli hankalaa, että eri puolilla kaupunkia oli nimetty useita Valtateitä, Keskiteitä, Kallioteitä ja Mäkiteitä.

Valtatie sai uuden nimen Kaksoiskiventie – Tvillingsstensvägen. Koska katuverkkokin jäsentyi vähän eri lailla kuin ennen, katsottiin parhaaksi ulottaa samalla Kaksoiskiventien nimi myös aiempaan Palotien itäpäähän.

Tuomarilan samoin kuin muunkin Espoon 1970-luvun puolenvälin uudet tiennimet suunnitteli Espoon nimitoimikunta. Nimillä haluttiin korostaa kunkin alueen ominaisia piirteitä.

Tuomarilan itäosan mäkisessä maastossa aiheita saatiin kallioiden ja kivenjärkäleitten muodoista. Kaksoiskiventielle antaa ilmettä aivan tien laidassa kohoava kivipari. Kivillä ei tiettävästi ollut ennestään nimeä, mutta nimitoimikunta muodosti tiennimen näistä nykyisen Kaksoiskiventie 48:n kohdalle jääkauden sulamisvaiheessa asettuneista kivistä kertovaksi.

(Viikon nimi 16/2005. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)