Kaitakaislikko – Kaitvassen, Kaitvassen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kaitakaislikko – Kaitvassen

Hanikan luoteispuolella, Kaitalahden pohjukassa on puisto nimeltä Kaitakaislikko, joka on suurelta osin vesiperäistä kaislikkoa. Kaitakaislikon poikki kulkee nykyisin Riilahdentien eteläpää. Asemakaavan mukaan katu siirrettäisiin liittymään Soukanväylään vähän pohjoisempana. Kaitakaislikon pohjoispuolinen puisto on Vesiniitty – Vattuängen, ja itäpuolinen puisto on Hanikanranta – Hanikkastranden.

Nimi Kaitakaislikko – Kaitvassen on suunniteltu asemakaavan nimistöä laadittaessa 1988. Nimi tulee vanhasta paikannimestä Kaitvassen (Viikon nimi 20/2007). Suomenkielinen nimi on muodostettu kääntämällä sen loppuosa -vassen. Alkuosan Kait- tilalla on suomenkielisessä nimessä alkuosa Kaita-.

(Viikon nimi 19/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Kaitvassen

Kaitaan ja Hanikan välisen Kaitalahden perukka on laajalti kaislikkoinen. Lähistön asukkaat ovat sanoneet lahdenosaa ruotsinkielisellä nimellä Kaitvassen, jonka loppuosana on sana vasse : vassen 'ruoikko, kaislikko'. (Sanalla vass vassen on sama merkitys.) Lahdennimi Kaitviken tulee kylännimestä Kaitans. Nimi Kaitvassen on niitä nuorempi ja muodostettu jommankumman pohjalta. Nimen ikää ei tiedetä. Sitä on käytetty ainakin 1900-luvulla, ehkä aiemminkin.

Kaitalahden lounaisrannalla on asemakaavassa puistonnimi Kaitakaislikko – Kaitvassen (Viikon nimi 19/2007). Puistonnimikäyttöön nimelle on muodostettu suomenkielinen vastine.

Lisää nimistä KaitvassenKaitviken ja Kaitans ja muusta Espoon rannikon ja saariston nimistöstä kirjoissa Saaristo-Espoo ja Skärgårds-Esbo.

(Viikon nimi 20/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)