Juhanila, Juhaninpolku – Juhanis gång

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Juhanila

Juhanila on muutamien kortteleiden kokoinen kulmakunta Mankkaalla. Tietojen mukaan nimi syntyi 1940-luvulla, pian sodan jälkeen, kun Mankkaan tilan maita palstoitettiin omakotitonteiksi. Palstoitusalueille annettiin tilanomistajan perheenjäsenten mukaan nimet Veikkola, Siirilä ja Juhanila. Mankkaan tilan omisti tuolloin kuopiolainen liikemies Veikko Nylund, jonka vaimo oli Siiri Nylund; Juhanila sai nimensä Veikko ja Siiri Nylundin pojan Juhanin mukaan.

Alueennimet Veikkola, Siirilä ja Juhanila olivat kaikki Espoon opaskartassa vielä 1970-luvun alussa. Veikkola ja Siirilä eivät ole enää käytössä. Nimistä Juhanila vakiintui vahvimmin, ja se on nykyisessäkin opaskartassa.

Juhanila sijaitsee Mankkaan keskuksen lounaispuolella. Juhanilan kautta kulkeva päätie oli nimeltään Juhanilantie, mutta nimi muutettiin 1970-luvulla Kokinkyläntieksi. Myös Juhanilan asuinkorttelien pienemmät tiet saivat nimet viimeistään 1960-luvulla. Nimet olivat ilmeisesti asukkaitten itse antamia. Nimenantajat ottivat Juhanila-nimen vaikutuksesta käyttöön Seitsemän veljeksen aihepiirin: Tuomaantie, Aapontie, Simeonintie, Timontie, Laurintie. Samalla kun Juhanilantie-nimi poistettiin, Kokinkyläntien kaakkoispuoliset lyhyet tiet nimettiin Juhanintieksi ja Juhaninkujaksi. Niillä oli sitä ennen ollut aivan muunaiheiset nimet Metsäkalliontie ja Metsäkallionkuja.

Välillä Espoon opaskartassa oli Juhanilan sijaan alueennimi Jukola, mutta Juhanila-nimi palautettiin karttaan, koska se oli varsin vakiintunut ja tunnettu, ja myös alueen asukkaat toivoivat sitä.

(Viikon nimi 52/2012. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Juhaninpolku – Juhanis gång

Juhanintien kaakkoispäästä jatkuu Vanhan-Mankkaan puistoon kevyen liikenteen tie nimeltä Juhaninpolku – Juhanis gång. Juhani-aiheiset nimet kuuluvat nimiryhmään, jonka aihepiirinä ovat Jukolan veljekset, Aleksis Kiven romaanihenkilöt. Samalla ne liittyvät alueennimeen Juhanila.

Juhanilan nimi on peräisin 1940-luvulta. Se perustuu silloisen Mankkaan tilan omistajan Veikko Nylundin pojan Juhanin nimeen.

Nimi Juhaninpolku – Juhanis gång on suunniteltu 1973. Se samoin kuin lähimpien katujen nimet Juhanintie – Juhanis väg ja Juhaninkuja – Juhanis gränd on vahvistettu asemakaavassa.

(Viikon nimi 1/2013. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)