Jorv, Jorvi – Jorv, Jorvin sairaala – Jorvs sjukhus

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Jorv

Vuoden 1973 Espoon opaskartassa näkyy vielä tilannimi Jorv nykyisellä Jorvin sairaalan alueella. Tilan päärakennus on kartassa mustattuna Jorv-nimen eteläpuolella. Sairaalaa (Jorvin sairaala – Jorvs sjukhus) ei vielä 1973 ollut rakennettu, mutta sen hahmo oli jo piirretty karttaan Jorv-nimen itäpuolelle.

Saulo Kepsu selvittää Kylä-Espoo-kirjassa myös nimen Jorv taustaa. Jorv oli kantatalon nimenä Karvasbackan kylässä jo ainakin 1600-luvun alussa. Nimi on voinut tulla keskiajalla asukkaitten mukana Kirkkonummelta, jossa on Jorvas-niminen kylä. Jorv on voinut tulla henkilönnimestä asutusnimeksi myös erillisesti Espoossa.

Asutusnimien Jorv ja Jorvas taustalla on joka tapauksessa olettavasti jokin miehennimen Georgios ruotsin- tai suomenkielinen puhuttelumuoto. Kepsun mukaan on mahdollista, että tilannimenä olisi ollut alun perin Jurva. Siinä tapauksessa nimi liittyisi Länsi-Suomen vanhoihin suomenkielisiin Jurva-nimiin.

(Viikon nimi 44/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Jorvi – Jorv

Osa-alueennimi Jorvi – Jorv tarkoittaa Jorvin sairaalaa lähistöineen. Nimi tulee talonnimestä Jorv. Talo oli yksi Karvasbackan kylän kantataloista, ja sen päärakennus ja pihapiiri sijaitsivat ennen sairaalan rakentamista nykyisellä sairaala-alueella. Sairaala aloitti toimintansa 1976.

Jorvi – Jorv on ollut alueennimenä kaikissa sairaalan avaamisen jälkeen painetuissa Espoon opaskartoissa. Asemakaava-alueennimenä se oli käytössä jo aiemmin sairaalan suunnittelun eri vaiheissa, ainakin jo 1968.

(Viikon nimi 43/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Jorvin sairaala – Jorvs sjukhus

Jorvin sairaalan rakentaminen alkoi lokakuussa 1972. Ensimmäiset potilaat tulivat sairaalaan 1.11.1976. Kaikkia osastoja ei otettu heti käyttöön, vaan päivystyspoliklinikka ja päivystysosasto avattiin 1977 ja synnytysosasto 1978. Myöhemmin sairaalaa on laajennettu.

Sairaalan nimenä on rakentamisajasta asti ollut Jorvin sairaala – Jorvs sjukhus. Nimi sisältää alueennimen Jorvi – Jorv ja siten paikallistaa sairaalan täsmällisesti ja erottuu muista sairaalannimistä.

Sairaalaa kutsutaan usein myös lyhyemmin ja epävirallisemmin nimellä Jorvi; ("Lääkäri passitti Jorviin") tai ruotsia puhuttaessa Jorv ("Jag har varit på Jorv").

Lisätietoja sairaalan historiasta muun muassa Jorvin sairaalan anestesiayksikkö 30 vuotta-verkkosivulla.

(Viikon nimi 45/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Jorvin sairaala-alue.