Jofs

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Södrikin kylän keskiajalla, 1500-luvulla tai aiemmin, perustetut kantatalot olivat Backas, Doms, Grå, Jofs, Kirsti, Lagstad ja Suna. Kaikki Södrikin talot sijaitsivat vielä 1700-luvulla kylän keskuksessa, jossa nykyisin on mm. Domsin päärakennus, Lagstadin kotiseututalo ja Sunan navetta. Isonjaon jälkeen Grå (uudelta nimeltään Dal), Kirsti ja Jofs siirtyivät sivummalle. Kirstin talon uusi paikka oli nykyisessä Kirstinharjussa. Jofsin talo rakennettiin nykyisen Suvelan koillispuolelle.

Monen vanhan talonnimen taustalla on perustajan tai muun alkuaikojen isännän nimi. Talonnimi Jofs on lähtöisin 1500-luvun isännän Jakob Mårtenssonin nimestä. Miehennimestä Jakob on käytetty puhuttelumuotoa Jop. Siitä on muodostettu s-päätteellä talonnimi, joka on äännetty murteellisesti "joos" (ehkä alkujaan "joops") ja myös "jovs". Kirjoitusasuksi vakiintui Jofs.

1900-luvun alussa rakennettu rautatie ja erityisesti myöhemmin tehty radanoikaisu linjattiin kulkemaan aivan talon läheltä, mutta talo säilyi. Nykyisin Jofsin taloa ei kuitenkaan enää ole jäljellä.

Talon lähistölle Suvelaan vuodesta 1970 lähtien annetut Jouppi–Jofs-nimet on muodostettu talonnimen Jofs mukaan.

(Viikon nimi 27/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)