Joel Rundtin tie – Joel Rundts väg

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon Laajalahden Ruukinrannassa asuneita taiteilijoita on muistettu kadunnimissä Joel Rundtin tie – Joel Rundts väg ja Ville Vallgrenin tie – Ville Vallgrens väg, jotka ovat olleet käytössä jo kymmenien vuosien ajan – ainakin jo 1970, Ville Vallgrenin tie ehkä jo 1950-luvulla. Alueen muistonimiin kuuluu myös Gallen-Kallelan tie.

Joel Rundtin tie lähtee Laajalahden Ruukinrannassa Ruukinrannantieltä kohti itää ja jatkuu Vermonsolmuun, Tarvaspääntien eteläpäähän asti. Runoilija Joel Rundt (1879–1971) asui aikoinaan kadun länsipään eteläpuolella sijaitsevassa talossa.

Nykyisin nimistönsuunnittelussa noudatetaan YK:nkin suosittamaa periaatetta, jonka mukaan elossa oleville henkilöille ei anneta muistonimiä. Varhaisempina aikoina tällaista käytäntöä ei vielä ollut, ja niinpä Joel Rundtilla oli jo elinaikanaan muistonimi Ruukinrannassa.

Runoilija, kansakoulunopettaja ja toimittaja Joel Rundt syntyi 3.12.1879 ja kuoli 2.6.1971. Hänen julkaisi vuosien 1912 ja 1968 välillä toistakymmentä runokokoelmaa. Hän oli syntyisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, Uudestakaarlepyystä, ja kuvaa tuon seudun tunnelmia monessa runossa, kuten kokoelmaan Den gröna muren (1934) sisältyvän runon En fiskarkoja ensi säkeistössä:

En fiskarkoja sover tyst på stranden,
så grå och glömd, att ingen vet dess namn.
Här drager ingen köl sitt spår i sanden,
och tången vajar orörd i dess hamn.

(Viikon nimi 34/2011. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)