Järvenperä – Träskända, Järvenperäntie – Träskändavägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Järvenperä – Träskända

Järvenperän kaupunginosa sijaitsee Pitkäjärven lounaispäässä. Järvenperään kuuluvia pienempiä asuinalueita mm. Kulloonmäki, Pihlajarinne ja Isojärvi. Espoon hallinnollisten kaupunginosien rajat on piirretty siten, että Järvenperän kaupunginosa ulottuu lisäksi lounaassa Myllykylään ja Bemböleen asti. Seudun asukkaitten yleisessä alueitten hahmotuksessa ainakaan Bemböleä ei kuitenkaan pidetä Järvenperän osana.

Virallinen Järvenperän kaupunginosa muodostettiin ja sen rajat ja nimi vahvistettiin 1982. Kaupunginosannimi saatiin jo sitä ennen käytössä olleesta alueennimestä. Asuinalueennimi tuli puolestaan vanhasta kartanon- ja kylännimestä. Kylännimi Träskända on peräisin keskiajalta. Maanmittauslaitos vahvisti nimen Järvenperä 1965 Träskändan maarekisterikylän nimen suomenkieliseksi vastineeksi.

Alueennimi Järvenperä – Träskända on ollut Espoon opaskartassa vuodesta 1970. Vuosien 1966 ja 1968 opaskartoissa on alueennimenä vain Träskända. Aiemmin suomenkielisetkin käyttivät Träskända-nimeä, mutta Järvenperä on vakiintunut yleiseen alueennimikäyttöön ja tietämykseen 1960-luvun jälkeen.

(Viikon nimi 15/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Järvenperäntie – Träskändavägen

Järvenperän kaupunginosassa sijaitseva pääkatu sai nimen Järvenperäntie – Träskändavägen 1980-luvun alussa, jolloin katu valmistui nykyiseen mittaansa. Silloisessa katujärjestelyssä Järvenperäntiehen liitettiin siihenastiset Isojärventien ja Kulloonmäentien länsipäät. Myös nimet Isojärventie ja Kulloonmäentie jäivät tuolloin käyttöön ja ovat edelleen käytössä.

Träskändan kartanon lähellä on Järvenperäntien, Träskändan puistotien ja Auroranportin risteys. Siitä Järvenperäntie kulkee kohti koillista ja päättyy Kulloonmäen eteläpuolelle. Asemakaavan mukaan Järvenperäntie jatkuisi siitä vielä vajaan kilometrin päähän Vanhankartanontien, Kulloonmäentien ja Kulloonsillan risteykseen. Osuutta ei ole rakennettu.

Nimi Järvenperäntie – Träskändavägen on suunniteltu 1975. Se perustuu kaupunginosannimeen Järvenperä – Träskända.

(Viikon nimi 14/2009. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)