Järvenperä – Träskända

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kylännimi Träskända on annettu keskiajalla joko bemböleläisten tai gammelgårdilaisten näkökulmasta, sillä kylä sijaitsee Pitkäjärven (aiemmin Kaukjärvi) ”perällä”, sen länsipuolella. Järvestä kohti länttä kurkottavan pitkän ja kapean lahden nimi on myös ollut Träskända viken. Kylännimen vanhoja kirjoitusasuja ovat esimerkiksi Träskande (vuonna 1472), Treske enda (1540) ja Treskenda (1544). Nimeä Träskända esiintyy Uudellamaalla ja Pohjanmaalla, mutta ei Ruotsissa, missä sen vastine on Sjöända tai Sjöänden. Suomenkielinen vastine Järvenperä on vahvistettu Träskändan pariksi vuonna 1965.

Nimellä Storträsk tunnettu Träskändan kantatalo lienee sijainnut alun perin nykyisen Aurorakodin kohdilla, minkä lisäksi Träskändan kylään on kuulunut 1500-luvulla neljä muuta taloa: Bölsby, Frans, Jofs ja Kärr. Myöhemmin Bölsby on lohkaistu omaksi kyläkseen ja Träskändaan on rakennettu Lillträskin talo. Nykyään virallisessa kaupunginosajaossa Järvenperään kuuluvia osa-alueita ovat Bemböle, Kulloonmäki ja Myllykylä, mikä tosin kuulostaa paikallisten korvaan varsin keinotekoiselta jaolta, sillä ainakaan Bemböleä ei hahmoteta kuuluvaksi Järvenperään.

Träskändan kartanon nykyinen päärakennus on rakennettu 1890-luvulla.

Suurena innoittajana lähes koko Järvenperän alueen nimistölle on toiminut hyväntekijä Aurora Karamzin (1808–1902), joka omisti Träskändan kartanon ja esimerkiksi perusti alueelle kyläkoulun, jonka rakennus on edelleen olemassa nykyisen Karamzinin koulun vieressä. Auroran aikaa Träskändassa voidaan pitää kappaleena ylellisintä espoolaista historiaa. Alueen nimistössä muistetaan paitsi Karamzinia, myös kartanoelämää palveluskuntineen ja kartanoa ympäröivän puiston monimuotoista puustoa. Lisäksi alueella on jonkin verran vanhoihin asutusnimiin perustuvia nimiä.

Järvenperällä on useampiakin epävirallisia vastineita, joista käytetyin lienee J-perä. Myös Järvenperään kuuluvilla pienemmillä alueilla on epävirallisia nimiä, kuten Bemski < Bemböle ja Pihlis < Pihlajarinne.

Nimiartikkeleita Järvenperästä

Auroranaukio – Auroraplatsen

Bellintie – Bellvägen

Diakonissantie – Diakonissvägen

Hovileipurinkuja – Hovbagargränden

Isäntärengintie – Rättarvägen

Järvenperä – Träskända

Järvenperäntie – Träskändavägen

Karamzininkenttä – Karamzinsplanen

Kulloonmäentie – Kullobackavägen

Mestarikokinkuja – Mästerkocksgränden

Ollaksentie – Ollasvägen

Pellaksenhaka – Pellashagen

Petashagen

Puutarhurintie – Trädgårdsmästarvägen

Soihtupuisto – Fackelparken

Tallimestarinkuja – Stallmästargränden

Vaahterakuja – Lönngränden

Vattuhagen