Hösmäri – Hösmär, Hösmärinpuisto – Hösmärparken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Hösmäri – Hösmär

Hösmäri – Hösmär on alueennimi, joka tarkoittaa asuinkortteleita Suvelan ja Sunan välillä. Taustalla on ruotsinkielinen viljelysnimi Hösmär, jonka taustaa ei tiedetä varmasti. Sen vuosisatojen takainen alkumuoto on voinut olla vanhoista asiakirjoista päätellen sentapainen kuin Hästmyr tai ehkä Hässlemyra.

Alueelle on annettu Hösmäri-aiheisia kadunnimiä ja muita kaavanimiä 1970-luvun alusta lähtien. Katuja ovat Hösmärintie, Hösmärinahde, Hösmärinmäki ja Hösmärinkuja. Hösmärissä toimii myös Hösmärinpuiston koulu ja kaksi päiväkotia, Hösmärin päiväkoti ja Hösmärinpuiston päiväkoti. Espoon opaskartassa on alueennimi Hösmärinmäki, mutta paljon tavallisemmin aluetta kutsutaan lyhyesti Hösmäriksi.

Vanhassa Hösmär-viljelysnimessä on ollut vaihtelua: tietojen mukaan ennen vanhaan on sanottu myös ”Hesmär”, ja aiempien vuosisatojen asiakirjoissa on muun muassa asut 'Hästmyr äng' ja vuonna 1681 'Hessle myro'. Nykyisten kaavanimien lähtökohdaksi on otettu 1900-luvun alkupuolella käytetty muoto Hösmär.

Ehkä alun perin oli suoperäisen niityn nimi Hästmyr tai Hästmyra, jossa häst= hevonen ja myr, myra= suo. Alkuosa voi olla myös Hässle-, joka voi liittyä sanaan hassel (’pähkinäpensas’). Joka tapauksessa vuosisatojen kuluessa nimen alkuperäinen sisältö on unohtunut, ja nimi on muuntunut muotoon Hösmär.

(Viikon nimi 33/2013. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2013.)

Hösmärinpuisto – Hösmärparken

Espoon nimistötoimikunta suunnitteli puistonnimen Hösmärinpuisto – Hösmärparken 1970 osana Suvelan kaava-alueen nimistösuunnitelmaa. Nykyisessä asemakaavassa sellaista puistonnimeä ei ole, mutta nimi näkyy puiston laidassa toimivien Hösmärinpuiston koulun ja Hösmärinpuiston päiväkodin nimissä. Nykyajan Hösmäri-alkuiset nimet perustuvat lähistön vanhoihin viljelysnimiin, joita ovat muun muassa Hösmär ja Hösmärängarna.

Ensin Hösmärinpuistoksi nimetty puisto on saanut sittemmin nimen Joupinpuisto – Jofsparken, joka liittyy puiston pohjoispuolisten korttelien Jouppi-aiheiseen nimistöön. Jouppi-nimien taustalla on talonnimi Jofs.

Hösmärinpuiston koulun ympärillä on paljon muutakin Hösmäri-nimistöä. Joupinpuistoa eteläisemmän puistoalueen nimenä on Hösmärinniitty. Lähikatuja ovat Hösmärintie, Hösmärinahde, Hösmärinmäki ja Hösmärinkuja.

Aluetta kutsutaan yleisesti nimellä Hösmäri, joissakin yhteyksissä myös nimellä Hösmärinmäki. Hösmärinpuiston koulua on puolestaan joskus kutsuttu myös Hösmärin kouluksi.

(Viikon nimi 34/2013. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2013.)