Hannuksenmäki – Hannusbacken, Hannuksenrinne – Hannusbranten, Hannus, Hannusjärvi – Hannusträsk, Hannusranta – Hannusstranden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Hannuksenmäki – Hannusbacken

Kaitaan kaupunginosaan kuuluu osa-alue nimeltä Hannus, joka on saanut nimensä alueella sijaitsevasta samannimisestä talosta. Kadunnimi Hannuksenmäki – Hannusbacken on alueennimen liitynnäinen. Samalla kadunnimi kantaa myös talonnimen muistoa.

Nimi Hannuksenmäki annettiin asemakaavaa laadittaessa 1974. Se tuli käyttöön pian sen jälkeen ja on Espoon opaskartassa vuodesta 1976. Hannuksenmäki on kokoojakatu Hannuksentien ja Hannuksenkujan välinen yhden korttelin mittainen katu.

(Viikon nimi 39/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Hannuksenrinne – Hannusbranten

Hannuksen osa-alueella Kaitaalla on useita Hannuksen-alkuisia kaavanimiä. Kadunnimi Hannuksenrinne – Hannusbranten suunniteltiin asemakaavan nimistöä täydennettäessä 1990 ja otettiin käyttöön 1992. Hannuksenrinne on pieni sivukuja, joka pistää loivassa rinteessä Hannuksenkujan ja Hannuksenmäen risteyksestä etelään.

(Viikon nimi 40/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Hannus

Osa-alueennimi Hannus ja Kaitaan kaupunginosan lukuisat muut Hannus-nimet, kuten Hannusjärvi,  Hannuksentie  ja Hannuksenpelto, muistuttavat vuosisatoja vanhasta talonnimestä Hannus. Se puolestaan perustuu isännän nimeen.

Hannus-nimisiä vanhoja taloja on muuallakin suomenruotsalaisilla seuduilla, sekä Uudellamaalla että Pohjanmaalla.

Espoon Mårtensbyn kylän Hannuksen taloa on alettu kutsua nimellä Hannus ehkä 1500-luvun alussa. Isäntänä oli vuosina 1540–1552 Lasse Hansson, ja nimistöntutkija Saulo Kepsu otaksuu, että talonnimi tulee tämän Lassen isän nimestä.

Espoon nimistötoimikunnan ehdotuksen mukaisesti nimi Hannus otettiin 1971 käyttöön myös osa-alueennimenä. Hannuksessa on useita Hannuksen-alkuisia kaavanimiä, muun muassa asuntokatujen nimet Hannuksenmäki ja Hannuksenrinne.

(Viikon nimi 41/2008. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)

Hannusjärvi – Hannusträsk

Etelä-Espoon Kaitaan kaupunginosaan kuuluvia osa-alueita ovat KaitamäkiHyljelahtiIivisniemiHannusjärviHannus ja Finnoo. Niistä Finnoon osa-alue ulottuu Länsiväylän pohjoispuolelle. Finnoosta länteen Länsiväylän eteläpuolella on ensin Hannus ja sitten Hannusjärvi.

Hannusjärven osa-alue on samannimisen järven ympärillä. Järvi on saanut Hannuksen talon mukaan nimen Hannusträsket, josta on muodostettu 1900-luvulla järven suomenkielinen nimi. Hannus on Mårtensbyn kylän vanhoja taloja, ja kyläntontin lähistöt muodostavat nykyisen Hannuksen osa-alueen.

Osa-alueennimet Hannusjärvi – Hannusträsk (alueennimenä ruotsinkielinen nimi lyhyemmässä muodossa -träsk) ja Hannus on otettu käyttöön 1970-luvulla.

(Viikon nimi 35/2007. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)

Hannusranta – Hannusstranden

Hannusranta – Hannusstrandenon katu Hannusjärven itärannan lähellä. Kadunnimi otettiin käyttöön 1986. Jo 1955 alueella merkittiin kiinteistörekisteriin tilannimi Tomt 15 "Hannusranta". Ei ole tiedossa, perustuiko 1980-luvun kadunnimiehdotus tähän kiinteistönnimeen. Hannusranta-nimien taustalla ovat joka tapauksessa järvennimi Hannusjärvi – Hannusträsket ja talonnimi Hannus.

Nimistösuunnitelman mukaan nimeä Hannusranta – Hannusstranden voi käyttää myös pienen alueen nimenä kadun varren asuinkortteleista puhuttaessa.

Hannusrannan kadun nimenä oli aiemmin Rajatie – Råvägen, ennen 1970-luvun puoleenväliä pelkkä Rajatie. Nimi oli muutettava, koska sennimisiä katuja on muuallakin. Esimerkiksi Vantaan Vaaralassa oli Rajatie jo 1950-luvulla ja on vuonna 2016 edelleen.

Asemakaavakartassa (tilanne 2016) on Hannusrannan kadun kohdalle merkitty nimi Puntalanranta – Bondasstranden, mutta se nimi on vain jäänne vanhasta nimistösuunnitelmasta. Puntalanranta-nimi ei ole koskaan ollut käytössä, ja se on tarkoitus poistaa kokonaan kaavastakin.

Hannusrannan sivukuja on Hannusmetsä – Hannusskogen. Tällä nimellä kutsutaan myös viereistä metsäaluetta.

(Viikon nimi 47/2016. Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus)